Kilis Devlet Hastanesi’nde ilk kez “Radikal Sistektomi" ameliyatı yapıldı.
Devlet Hastanesi Üroloji Kliniği doktorlarından Op.Dr.Hasan Aslan ve Op.Dr.Ersin Erdinç Çelebi tarafından ilk defa yaptıkları böbrek kanseri, üreter kanseri ve testis kanseri ameliyatları gibi Devlet Hastanelerinde nadiren yapılan,daha çok Üniversite Hastaneleri ve Eğitim Araştırma Hastanelerinde yapılan “Radikal Sistektomi" ameliyatı yapıldı.
Hastaneye başvuran H.U isimli hastanın ilk tanısında yapılan endoskopik mesane tümörü rezeksiyonu ile konularak, ileri evre mesane kanseri olarak patolojisi yine hastanesinde raporlandı.
Üroloji kliniği doktorlarından Op.Dr.Hasan Aslan ve Op.Dr.Ersin Erdinç Çelebi ve anestezi ekibinden Uz.Dr.İbrahim Halil Özcan tarafından ileri evre mesane tümörü nedeniyle hastanın mesanesi, rahim ve yumurtalarıyla birlikte tümüyle alınarak ince bağırsağından yeni bir mesane yapıldı. Ameliyattan sonraki dönemde de takip ve tedavilerine devam edilen hasta sağlığına kavuştuktan sonra taburcu edildi.
RADİKAL SİSTEKTOMİ NEDİR
İdrarın kanlı gelmesi (ağrısız) ve idrar yapma alışkanlığından oluşan değişiklikler mesane kanserinin belirtileri olabilir. Mesane kanserinde en önemli risk faktörü sigaradır. Erkek hastalarda risk daha fazladır. Hastaya yapılan idrar tahlili, üriner USG ve Tomografi gibi tetkiklerle ön tanı konulabilir. Esas tanı hastaya yapılan sistoskopi işlemi ile mesanede kitleyi görmektir ve kitlenin büyüklüğüne göre biyopsi veya TUR yöntemi ile kitleden örnek almak veya tümüyle temizlemektir.Mesane tümörü tanısı konan hastaya medikal tedavi olarak mesane içerisine BCG veya mitomiycin,epirubicin gibi kemoterapi ilaçları uygulayarak yapılır. Erken evre mesane tümörü tanısı konulan hastalara periyodik olarak sistoskopi işlemi yapılır. İleri evre mesane tümöründe ise radikal sistektomi veya radyoterapi yapılır. Mesanesi alınan (radikal sistektomi) hastaya ince bağırsaklarından yeni bir mesane yapılabilir veya hasta normal yönden idrar kanalları ince bağırsaklardan alınan bağırsak parçasına yama edildikten sonra ince bağırsağın bir ucu karın ön duvarına ağızlaştırılır, idrar karın ön duvarından gelir.