Antalya Büyükşehir Belediyesi Ocak ayı olağan meclis toplantısında bir önceki meclisin karar özetlerinin okunup okunmaması mecliste gerginliğe sebep oldu. Okunan karar özetlerine Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’den müdahale geldi. Türel, meclisin vaktinin lüzumsuz yere harcandığını söyledi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi yılın ilk olağan meclis toplantısını gerçekleştirmek üzere Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT)konferans salonunda Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Menderes Türel başkanlığında meclis üyelerinin katılımıyla başladı. Meclisin açılış bölümüne Başkan Türel’in yerine Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mesut Kocagöz başkanlık yaptı.
Muratpaşa İlçe Başkanlığı seçimlerine katılmak için mecliste CHP grup sözcülüğünden Songül Başkaya’nın istifa etmesi üzerine CHP sıralarına meclis üyesi Ruhi Beşiktaş sözcülük etti.
YILIN İLK MECLİSİNDE KARAR ÖZETLERİNİN OKUTULMASI GERGİNLİĞİ
Gündem maddelerine geçilmeden önce bir önceki toplantının karar özetlerinin okutulmadan oylanarak kabul edilip geçilmesi konusu gündeme geldi. CHP, MHP ve Ak Parti sıralarında karar özetlerinin okutulmasına gerek görülmezken CHP Meclis Üyesi Reşat Oktay, karar özetlerin tek tek okunmasını istedi. Karar özetlerinin okunmasına devam edilirken Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, başkanlık görevini devraldı ve karar özetlerinin okunmasına gerek görmediğini belirterek “Kanuna göre herhangi bir hüküm yok, bunların okutulmadığı açık ve net. Bunun kötü niyetli kullanılması söz konusu olursa bu meclisi lüzumsuz yere vakit alınmasına müsaade etmem. Vaktimiz kıymetli. Antalya büyük bir şehir, şahsi kaprislerle kaybedecek bir saniyesi bile yoktur” dedi.
Bunun üzerine Reşat Oktay, “Meclisi kendi iradesiyle değil de millet iradesiyle yönetmeye alışsanız iyi olur. Gündemin ikinci maddesinde karar özetlerinin okunması deniliyor. Sonucunda oylatıyorsunuz. İtirazın olmamasından kaynaklanıyor. Karar özetlerin okutulmaması kendi şahsi yorumunuzdur. Meclis gündemi burada açık ve nettir. Belediye meclisinin okunmasını öngörmektedir. Doğal olarak okutmak zorundasınız” dedi.
Oktay’ın konuşması devam ederken Demre Belediye Başkanı Topçu, araya girerek, “Okunsun dedin sen dışarı çıktın. İşimiz var gücümüz var” diyerek çıkışınca meclis karıştı ve Ak Parti sıralarından alkışlar yükseldi.
Reşat Oktay’da “Ben buradaydım, hiç çıkmadım. Görüntüler burada. Boşa konuşma, ben belediye başkanına konuşuyorum” şeklinde cevap verdi. Ak Parti Grup Sözcüsü Bahattin Bayraktar, meclisin gereksiz yere zamanın alındığını belirterek okunmasını isteyenlerin dahi okunmayı dinlemediğini öne sürdü.
CHP Grup Sözcüsü Ruhi Beşiktaş ise “Tutanakların okunması sırasında elimizdeki belgelerde divan kitaplarının imzası var meclis başkanının imzası yok. Bu yasaya açıktır. Böyle kararların gelmesi halinde ret oy vereceğimizi açıklamak isteriz” dedi.
“BEN ÇATLAK SES DEĞİLİM”
Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen’de söz alıp Demre Belediye Başkanı Topçu’yu işaret ederek “Meclis üyemize belediye başkanının “Lan” diye tepkisini koymasını yakıştıramıyorum. Bunu öğrenmesi lazımdı” dedi.
Tartışmaların ardından gündemin 3’üncü maddesinin okunmasına gerek olup olmadığı konusu gündeme geldi. Başkan Türel sözcülerine söz verdi ve CHP Grup Sözcüsü Beşiktaş maddenin okunmasına gerek olmadığını söylemesi üzerine Başkan Türel, “Grup halinde bir karar alıyorsunuz ancak içinizden çatlak sesler çıkıyor” diye konuştu.
Bunun üzerine Reşat Oktay, “Meclis koltuğuna oturduğunuzdan bu yana sürekli kötü niyet diyerek bana sataşıyorsunuz. Ben çatlak ses değilim. Sözünüzü geri alın ve özür dileyin. Meclisi “Bedevi çadırına” çevirdiniz. Biz “Kapıkulu” değiliz” diye çıkıştı.
Başkan Türel’de çatlak sesten Oktay’ı kastetmediğini belirterek havayı yumuşattı. Meclis gündem maddelerinin görüşülmesiyle devam etti.