Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) işbirliğinde Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gençlerin eğitimi ve istihdamının artırılması yönelik Cisco Network Akademi kuruldu.
Ekonomik olarak hızla büyüyen ve hayatın her alanında bilişim teknolojilerine büyük önem veren Azerbaycan’da gerek kamu kurumlarının, gerekse özel işletmelerin bu sahada yetişmiş donanımlı teknik uzmanlara ihtiyacı kaçınılmaz hale gelirken, ülkede hem bilişim altyapısının iyileştirilerek güvenli hale getirilmesi hem de yetişmiş teknik personel gücü yetiştirilmesine katkı sağlamak adına TİKA tarafından “BİT-01 Bilişim Eğitim Projesi” adı altında bir dizi çalışma başlatıldı. İlk adım olarak Türkiye’de bu konuda uzmanlaşan Cisco’nun ilk partneri olan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ile birlikte “Cisco Network Akademi” kurulması hususunda mutabık kalınarak, karşılıklı protokol imzalandı. TİKA Bakü Koordinatörlüğü bünyesinde Cisco Network Akademi faaliyete geçti. Akademi olabilmek için Cisco tarafından kabul edilmiş standartlara uygun laboratuar kurulması ve Cisco eğiticisi belgesine sahip hocaların görevlendirilmesi gerekiyor.
TİKA bünyesinde bir ilk olan Cisco Network Akademi Merkezi’nde İTÜ Bilgi İşlem Dairesi eğiticileri görev yapıyor. Merkezde öncelikle 15 öğrenci ve 3 eğitmenin yetiştirilmesi öngörülüyor.
Eğiticilerin CISCO Instructor ünvanını almasından sonra eğitim yerel kaynaklarla sürdürülebilir hale gelmiş olacak. Eğitimler yaklaşık 9 ay sürecek. Bu kapsamda Cisco Cetified Network Associate (CCNA) ve Cisco Certified Network Profession (CCNP) kurları takip edilecek. Kurs bitiminde başarılı olan öğrencilere sertifikaları verilecek olup, başarı kaydeden öğrenciler Cisco sınav merkezlerine yönlendirilecekler. Kurs bitimi sonrası iyi bir ücretle işe başlamaları ve başarılı bir kariyer imkanı elde etmeleri mümkün olacak.
Bakü’deki Bilişim Eğitim Merkezi’nde Cisco Network Akademi programları dışında genel bilişim eğitimleri de verilmeye başlandı. Önümüzdeki aylarda devlet kurumlarına bağlı bilgi işlem merkezlerinin ve elektronik hizmet merkezlerinin bilgi işlem yöneticileri ve çalışanlarına yoğunlaştırılmış güncel güvenlik eğitimleri verilecek. Uygulama ağırlıklı olan eğitimleri Türkiye’de konusunda uzman saha mühendisleri verecek.
Cisco eğitimi öncesi başlatılan temel network eğitimleri ve yazılım uzmanlığı dersleri de devam ediyor.