İstanbul Elektrikli ve Elektronik Atık Zirvesi’nde bir araya gelen yerli ve yabancı uzmanlar geri dönüşümü mümkün atıkların doğaya kazandırılması noktasında başvurulan teknolojileri anlattı. Projenin ulusal iş ortaklığını üstlenen Marmara Belediyeler Birliği Başkan Vekili ve Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, atık malzemelerin dönüşüme katkı sunduğunu belirterek, çevre kirliliğinin evrensel bir boyutu olduğuna dikkat çekti.
Marmara Belediyeler Birliği’nin (MBB) ulusal iş ortaklığını üstlendiği İstanbul Elektrikli ve Elektronik Atık Zirvesi, Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) ile Enerji Verimliliği Derneği katkılarıyla İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Ayazağa Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi ev sahipliğinde gerçekleşti. Proje kapsamında yurt içi ve yurt dışından konuşmacı olarak zirveye katılan alanında uzman kişiler, elektrikli ve elektronik atıkların doğaya kazandırılması sırasında kullanılan teknolojileri anlattı. Zirveye; Marmara Belediyeler Birliği Başkan Vekili ve Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, yurtiçi ve yurtdışından uzmanlar ile öğrenciler katıldı.
“ÇEVRE KİRLİLİĞİ EVRENSEL BOYUT TAŞIR”
Bağcılar Belediyesi olarak yaklaşık 5 yıldır elektrikli ve elektronik atıkları da ayrı toplayan bir belediye olduklarını belirten Bağcılar Belediye Başkanı ve Marmara Belediyeler Birliği Başkan Vekili Lokman Çağırıcı, “Önceki yıl itibari ile yılda 2 bin ton elektronik ve elektrikli atık toplamış bulunuyoruz. 2014 yılında bu 3 bin tona çıkmış durumda. Atıklarının her birinin ayrı ayrı ayrıştırıldığı bir süreçte bunların çok kolay geri dönüşüme kazandırılabileceğine inanıyorum” diye konuştu.
Çevre kirliliğinin evrensel bir boyutu olduğuna dikkat çeken Başkan Çağırıcı, “Çevre ve Şehircilik Bakanımız İdris Güllüce Türkiye’de 2014 yılında toplam 10 bin ton atık elektrikli ve elektronik atık toplandığını ve atık yönetimi kapsamında ekonomiye 2,5 milyar TL katkı sağladığını açıklamıştı. Bu diğer atık içinde geçerli bir durum onların da ekonomiye kazandırılması noktasında. Marmara Belediyeler Birliği olarak da çalışmalarımız çevre bilincine uygun çalışmalarını sürdürmektedir. Marmara Denizi’nin kirletilmesi ile alakalı çalışmalarımız da ara vermeden deva ederken diğer çevresel faaliyetlere de her zaman açık olduğumuzu bir kez daha vurgulamak istiyorum. Bugün denize akıtılan bir yağın ve deniz kirliliğinin dünyanın öbür ucundaki canlıları da etkilediğini görmek lazım” ifadelerini kullandı.
“ZİRVEDEN HERKESİN ÖĞRENMESİ GEREKEN ŞEYLER VAR”
İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, projede ile herkesin bir şeyler öğrenmesini amaçladıklarını söyledi. Karaosmanoğlu, ”Bugün birçok kurum ve kuruluşun katılımıyla İstanbul Elektrikli ve Elektronik Atık Zirvesi’ni yapıyoruz. Oturumlarımızda dünyadaki en iyi uygulamalar, Türkiye’deki durum, bu işten sorumlu olanlar neler yapmalı? Mevduatımız ne? Nerelerde geri dönüşüm teknolojileri kullanılır başlıkları altında elektrikli ve elektronik atıkların bugünü nü ve yarınını irdeleyeceğiz. Başarılı ülke temsilcileri bilgilerini temsilcilerimizle paylaşıyorlar. Bizim de az sayıda da olsa başarılı geri dönüşüm firmalarımız var. Bu konuda iş damlarımızın, belediyelerimizin, dönüşüm firmalarının, hocaların, öğrencilerin, herkesin öğrenecek bir şeyleri var” şeklinde konuştu.
Zirve kapsamında neler yapılabiliri konuşacaklarını sözlerine ekleyen Karaosmanoğlu, ”Türkiye mevzuatını yaptı E-atık sektörünün bileşenleri var. Bir tanesi elektrik ve elektronik eşya üreticileri, kullanan biz tüketiciler, toplayanlar, geri dönüşüm yapanlar bu işi taşıyanlar, yerel yönetimler, herkes sorumlu. Biz burada herkesin ne sorumluluğu varı konuştuktan sonra en iyi Türkiye ne yapmalı diye bir forum yapacağız. Bu forumda da Türkiye nasıl bir eylem planı hazırlamalı konusunda çalışacağız” diye konuştu.
Program sonunda katılımcılara plaket takdim edildi.