GAZİANTEP, () - GAZİANTEP Sanayi Odası, kentin yöresel lezzetlerinden 'Fıstıklı Antep katmeri' tatlısının tescilini almak için Türk Patent Enstitüsü'ne başvuruda bulundu.
Sanayi Odası, içerisinde antep fıstığı ve kaymak kullanılarak geleneksel özelliklere uygun olarak yapılan ve kahvaltıda yenilmesi tercih edilen katmerin 'Coğrafi işaretini' almak için Türk Patent Enstitüsü'ne başvuruda bulundu. Coğrafi işaretin alınması durumunda, katmerin standardının korunması ve geleneksel üretim metoduna uygun olarak her yerde üretilerek marka değeri kazandırılması hedefleniyor.
Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, Türkiye'nin sanayisi ve ticaretinde önemli yere sahip Gaziantep'te çeşitli el sanatları bulunduğunu ve çok zengin bir mutfağa sahip olduğunu söyledi. Gaziantep mutfağının seneler boyunca çeşitli geleneklerin harmanlanmasıyla oluştuğuna dikkat çeken Konukoğlu, "Türkiye'de bütün illeri kapsayan lezzet haritası çalışmasına göre; çeşit açısından en zengin mutfağa sahip il Gaziantep'tir. Gaziantep mutfağı 291 çeşit yemek ve tatlıdan oluşuyor. Katmer de yöre mutfağının vazgeçilmez tatları arasında yer alıyor. Sanayi Odası olarak, milli kültürümüzün bir parçası olan yöresel lezzetlerimizin özelliklerinin ve lezzetinin korunması, tanıtımı için önemli çalışmalar yapıyoruz. Bu doğrultuda fıstıklı katmer tatlısının da coğrafi işaretini almak üzere TPE'ye başvurduk" dedi.
Daha önce baklavanın coğrafi işaret tescilini aldıktan sonra uluslararası tescili için AB'ye başvurduklarını, dört yıllık bir sürecin sonunda AB tescilini 2013 yılında aldıklarını hatırlatan Adil Konukoğlu, baklavanın, Türkiye'den tescil edilen ilk ürün olması açısından büyük önem taşıdığının altını çizdi.
Fıstıklı Antep Katmeri'nin coğrafi işaretini alarak hem geleneksel tatlılarının yöresel özelliklerini koruyacaklarını hem de ticaretinin artmasını sağlayacaklarını dile getiren Konukoğlu, "Ülkelerin ve şehirlerin gelişmesi artık markalarla oluyor. Türkiye'nin her ilinde meşhur ürünleri var. Yüzyıllardır bu kültür ürünleri yaşatılıyor. Bunların her biri bölgesel kalkınma için birer ekonomik fırsattır. Bütün şehirlerimizin yöresel ürünlerine sahip çıkarak markalaştırması, ekonomiye kazandırması gerekiyor" diye konuştu.
ANTEP KATMERİ
Antep katmeri; içerisinde antep fıstığı, şeker, kaymak ve yağ bulunan bir adet yağlı yufkanın kare zarf şeklinde katlanması ve fırında pişirilmesiyle hazırlanan bir tatlıdır. Genellikle sabahları kahvaltıda yenilmesi tercih edilir. Antep katmeri, diğer bölgelerde yapılan katmerden farklı olarak sadece tatlı olarak yapılır. Hamurunda buğday unu kullanılmalı, içinde fıstık bulunmalıdır. Üzerine şerbet veya kıvam dökülmez; Antep katmerin tatlılığı hazırlanırken içerisinde konulan şekerin pişme sırasında eriyerek ürüne yayılması ile oluşur.

FOTOĞRAFLI