Ege Bölgesi Sanayi Odası Boya Vernik ve Kaplayıcı Maddeler Sanayi Meslek Komitesi, sektörün ÖTV ve teminat mektubu sorununa çözüm bulunması amacıyla ÖTV Zirvesi düzenledi.
Gerçekleştirilen toplantının moderatörlüğünü Ege Bölgesi Sanayi Odası Boya Vernik ve Kaplayıcı Maddeler Sanayi Meslek Komitesi Üyesi ve Meclis Üyesi Mesut Kanat yaptı. Toplantıda, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanunu uygulamaları ve 1 sayılı liste kapsamında, ÖTV mahsup ve iadeleri ile uygulamada karşılaşılan sorunlar konuşuldu. Toplantıda konuşan EBSO Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, EBSO olarak sanayici ve bürokratları bir masa etrafında buluşturarak konuları çözüme kavuşturmaya öncelik verdiklerini belirtti. Eksiklerin tespit edildiğin başarıya ulaşılabileceğini kaydeden Gökçüoğlu, "Ne pratik bilgi tek başına bir anlam ifade eder, ne de teorik bilgi. Bizler ancak ortak akıl ile uygulamadaki sorunları masaya yatırıp, teorideki eksikleri tespit edebildiğimiz takdirde başarıya ulaşabiliriz. Türk Ticaret Kanunu örneğinde olduğu gibi girişimlerimizle bir çok kanun’da düzenleme yapma şansına ulaştık. Bugün de başta ÖTV olmak üzere, Boya ve Kimya sektörü ile ilgili konuları aynı amaç doğrultusunda görüşmek için bir aradayız" dedi.
"ÖTV GELİR KALEMİ OLARAK ALGILANIYOR"
Dünya genelinde kimya sanayinin tekstil ve hazır giyim başta olmak üzere bir çok sektöre ham madde temin ettiğini dile getiren Gökçüoğlu, kimya sektörünün sorunlarının beraberinde bir çok sektörü de etkilediğini söyledi. Gökçüoğlu, "Kimya ve solvent bazlı boya sektörü özellikle ’Akaryakıt Kaçakçılığının önlenmesi’ adına alınan tedbirler nedeni ile Türkiye’nin en sorunlu sektörlerindendir. Kimya sektöründe üretilen ürünlerin tehlikeli olması ve insana ve çevreye zarar vermeden taşınıp depolanması gerektiğinden, çok fazla mevzuat çıkarılması yüksek taşıma ve depolama maliyetine sebep olmaktadır. O nedenle, yapılan mevzuat değişikliklerinde sanayi odalarımızın ve sektörün de görüşlerinin alınması, bizlerin sürece dahil edilmesi ülke sanayisinin, özellikle boya sanayisinin geleceği için çok önemlidir" diye konuştu.
İzmir Vergi Dairesi Başkanı Rıfat Engin ise ÖTV’nin vergi gelirleri içindeki ağırlığını vurguladı. ÖTV’nin gelir kalemi olarak algıladığını ifade eden Engin, "Yaptığımız düzenlemelerde Devletin vergi gelirlerini azaltmadan, firmaların üretimlerini ve ekonomiye katkısını devam ettirmelerini sağlamayı hedefliyoruz. Yoruma dayalı uygulamalar yerine gerçek üretici, sanayicilerin korunması gerekir. Maliye Bakanlığı’nın yaptığı çalışmalarda ve mevzuat değişikliklerinde sanayicilerin de sürece dahil edilerek görüşlerinin alınmasının özellikle boya sanayisinin geleceği için önemli.
İzmir Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Şinasi Candan da mevzuat ve düzenlemelerde sektörlerden gelen talepleri dikkate aldıklarını vurguladı. Candan, "Gerçek sanayicilerin mevzuat ve düzenlemelerden zarar görmemesi bizim görevimiz. EBSO’ya böyle bir toplantıya ev sahipliğinden ve talepleri birinci elden not etme fırsatı verdiği için teşekkür ediyoruz. Birlikte sorunların çözümünü sağlayarak üretimin önünü açmak görevimiz" dedi.