Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kolombiya, Küba ve Meksika’ya resmi ziyaretler gerçekleştirecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a refakat edecek.
Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Bakan Çavuşoğlu’nun 10-13 Şubat tarihleri arasında Kolombiya, Küba ve Meksika’ya resmi ziyaretler gerçekleştirecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a refakat edeceği belirtilerek, Çavuşoğlu’nun daha sonra Türkiye-Orta Amerika Entegrasyon Sistemi (SICA) Birinci Dışişleri Bakanları Forumuna katılacağı ve ikili bir ziyaret gerçekleştirmek üzere Guatemala’ya geçeceği kaydedildi. Foruma SICA dönem başkanı Guatemala’nın yanısıra Belize, Nikaragua, Honduras, El Salvador, Kosta Rika, Panama ve Dominik Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlarının katılımlarının öngörüldüğü aktarıldı.
Bakan Çavuşoğlu’nun ziyaret turu çerçevesinde, mevkidaşlarıyla görüşerek çeşitli anlaşmalar imzalaması öngörüldüğü ifade edilerek Guatemala’da gerçekleştirilecek Forum sırasında Türkiye’nin SICA gözlemci üyeliğine ilişkin anlaşma imzalanacağı belirtildi. Açıklamada şunlar kaydedildi:
“Bölgesel örgütlerle kurumsal ilişkiler ihdas etmek ülkemizin Latin Amerika ve Karayiplere (LAK) açılım Stratejisinin önemli bir boyutunu teşkil etmektedir. SICA’ya gözlemci üyeliğimiz ile birlikte, LAK bölgesinin tüm alt bölgelerindeki önde gelen kuruluşlarla ilişki tesis edilmiş olacaktır. 20 yıllık bir aradan sonra bölgeye ilk defa Cumhurbaşkanı seviyesinde yapılacak söz konusu ziyaret ile Sayın Bakanımızın Türkiye-SICA I. Dışişleri Bakanları Forumuna iştiraki ve bu vesileyle bir ilk teşkil edecek olan Guatemala ziyareti, bölgeye verdiğimiz önemin bir tezahürü olup, önümüzdeki dönemde bölgeye ülkemizden üst düzey ziyaretler devam edecektir.”