Şehitkamil Belediyesi, Şehitkamil Kaymakamlığı ve Şehitkamil İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Çanakkale Zaferinin 100. yılı etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen ‘100. Yılında 100 Soruda Çanakkale’ konulu bilgi yarışması ve ‘100.Yılında 100 Şiirle Çanakkale’ konulu şiir yarışmasının ödül töreni düzenlendi. Şiir ve Bilgi yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi.
Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen ödül töreni bir dakikalık saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
Şehitkamil Belediyesi Halkoyunu ekibi tarafından Ege yöresine ait kısa bir gösteri sunuldu. Törenin açış konuşmasını yapan Gaziantep Vali Yardımcısı Adil Nas, “Çanakkale savaşı, Türk ve dünya tarihinde, önemli bir dönüm noktasıdır. Dönemin gelişmiş ülkeleri, düşman kuvvetleri çok üstün savaş gücüne sahip olmalarına rağmen, Çanakkale’den geçememişlerdir. Çanakkale savaşının önemi şundan kaynaklanıyor, Çanakkale geçilseydi, İstanbul düşman kuvvetlerinin eline geçecekti ve düşman kuvvetler Rusya’ya yardımcı olacaktı. Fakat bunu başaramadılar, geri çekilmek zorunda kaldılar. Onun için dünya ve Türk tarihinde önemli bir yere sahiptir. Bizim bu konuda Çanakkale Zaferini gelecek nesillere en iyi şekilde aktarmamız lazım. Bu konuda Şehitkamil Kaymakamlığımız, Şehitkamil Belediyemiz ve Milli Eğitim Müdürlüğümüz tarafından ortaklaşa düzenlenen şiir ve bilgi yarışması, Çanakkale’yi gelecek nesillere tanıtma açısından büyük önem taşıyor. Ben bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür eder, saygılar sunarım” dedi.
Şehitkamil Kaymakamı Ali Dursun ise, “İnsanlık tarihinin hiçbir zaman unutamayacağı Çanakkale mücadelemizin yaşandığı 100. Yıl dönümündeyiz. Çanakkale’yi anlatmak herkes için çok zor, bizler için de çok zor. Ama aynı zamanda Çanakkale’yi anlamak ve yaşatmak, son derece acizane kanaatim kolay, mümkün ve ideal bir tarz ve tavırdır. Çanakkale sadece bir vatan müdafaası, sadece cephede bir savaş, yani fiziki bir varlığın müdafaasından ibaret bir mücadele değildir. Çanakkale geçilmez demek, bir ülkenin işgaline, o ülkenin evlatlarının o toprağın çocuklarının müsaade etmeyeceği, kurulu bir medeniyete dışardan gelebilecek herhangi bir müdahaleye o medeniyetin mensuplarının kanının son damlasına kadar mücadele edeceğinin işaretidir. Biz Çanakkale’yi sadece bir savaş, sadece cephede kazanılmış bir mücadele olarak anlayıp ve yaşatırsak, eksik olacağını düşünmüştük. Bu manada sevgili gençler, sizlerle benim daha fazla ifade edemediğim, ama tarihte emsali olmayan bu Çanakkale ruhunu gerek bilgilerinizle, gerek şiirlerinizle, gerek kompozisyonlarınızla sizler dillendiriyorsunuz, sizler yaşatacaksınız. Sizler bunu bütün dünyaya hem anlatarak hem yaşayarak hem de yaşatarak sürdüreceksiniz” diye konuştu.
Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu de, “Çanakkale Zaferinin 100. Yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde, Şehitkamil Kaymakamlığımız, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve Belediyemiz ile birlikte Okullarımızda sık sık düzenlenen bilgi ve şiir yarışmalarıyla ilgili bu sefer özellikle Çanakkale Zaferiyle ilgili olarak gerçekleştirmek istedik. Bu konuda desteklerini bizden esirgemeyen başta Milli eğitim camiası olmak üzere sayın Kaymakamımıza yürekten teşekkür ediyorum. Çünkü yaklaşık 32 bin öğrencinin katıldığı bir organizasyonu yalnızca Belediye tarafından yapılması mümkün değildi. Burada görev yapan tüm öğretmenlerimize de yürekten teşekkür ediyorum. Bizim buradaki amacımız özellikle, öğrencilerimizde bu bilinci geliştirebilmek, bunu yeniden yaşatabilmek adına Çanakkale ruhunu yakalayabilmek adına böyle bir organizasyona kalkıştığımızda, bize verilen desteklerle, bugün nihayi noktasına geldik. Diğer taraftan yine özellikle öğrencilerimizin Çanakkale ile ilgili olarak düşüncelerini ifade etmek adına bir şiir yarışması düzenledik. Bu şiir yarışmasında okullardan elenerek gelen yaklaşık 600 şiir, daha sonra bu 600 şiirden de 100 tanesini kitap haline getirerek, bunu ölümsüzleştirmeye çalıştık. Bunun için bu kitapta şiirleri bulunan şairleri ben yürekten kutluyorum. Tabi burada ödül alan kardeşlerimiz var, ödül alan okullarımız var. Bu mecburiyetten dolayı böyle bir sıralama yapıyoruz. Bizim gönlümüzde sınava katılan 32 bin kardeşimiz bu bilgi yarışmasında derece almıştır. Ben bizlerle bugün beraber olan tüm protokol üyelerine, saygı değer hocalarıma ve tüm öğrencilerimize yürekten teşekkür ediyorum. Çanakkale Zaferinin 100. Yıl dönümü tekrar kutlu olsun diyorum, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum” şeklinde konuştu.
Yapılan açış konuşmasının ardından, “100.Yılında 100 Şiirle Çanakkale” konulu şiir yarışmasında birinci olan Azize Abdulkadir Hamamcıoğlu Ortaokulu öğrencisi Deniz Yaren İzci, Yarışma ikincisi İsmet Paşa Anadolu Lisesi öğrencisi Şıh Müslüm Görgülü ve yarışma üçüncüsü olan Servi Erdemoğlu Mesleki Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Ayşe Nur İlçin şiirlerini okudu. Şiirlerin okunmasının ardından öğrencilerin ödüllerini Gaziantep Vali Yardımcısı Adil Nas tarafından takdim edildi. Bunun yanı sıra, “100. Yılında 100 Soruda Çanakkale” konulu bilgi yarışmasında Özel Sanko Okulları 499,540 puanla birinci olurken, Fitnat Nuri Tekerekoğlu Anadolu Lisesi, 491,542 puanla ikinci, Vehbi Dinçerler Fen Lisesi ise 479,329 puanla üçüncü oldu. Okul Müdürlerine ödülleri Şehitkamil Kaymakamı Ali Dursun tarafından verildi. Bilgi yarışmasında, Mehmet Ali Eruslu Ortaokulundan Hasan Öncel ilçe birincisi olurken, Özel Seçkin Okullarından Safiye Özcan ilçe ikincisi, Vehbi Dinçerler Fen Lisesi’nden Mehmet Güven ilçe üçüncüsü oldu. Öğrencilere ödüllerini Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu takdim etti. Ödül törenin ardından Protokol üyeleri, ve dereceye giren öğrenciler birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.
Törene Gaziantep Vali Yardımcısı Adil Nas, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Latif Karadağ, Şehitkamil Kaymakamı Ali Dursun, Gaziantep Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yanmaz, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Şehitkamil ilçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Yağcı, Okul Müdürleri, Öğretmenler ve şiir ve bilgi yarışmasına katılan öğrenciler katıldı.