Yozgat’ın Sorgun İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde yapılan çiniler Medine Osmanlı Tren İstasyonu Müzesinde sergileniyor.
Sorgun Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından 5 yıl önce açılan Çinicilik Kursuna ev hanımları, çalışanlar ve engelliler büyük ilgi gösteriyor. Çinicilik kursunda, engelliler yaptıklarını birbirinden güzel çiniler büyük ilgi görüyor.
Sorgun Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ali Erol, 2013 yılında yaptığı bir umre ziyaretinde Medine Osmanlı Tren İstasyonu Müzesinde Osmanlı dönemine ait çinileri gördüğünü, Medine müzesinde bulunan bu çinilerin aynısını Sorgun Halk Eğitim Merkezinde yaptırarak, Medine müzesine hediye ettiklerini belirterek, “Sorgun Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü olarak 5 yıldır yaptığımız çinilere çok yoğun talep var. Bu talepler arasında ev kadınları, çalışanlar olduğu gibi yine 15 tane engelli vatandaşımız bu kurslara devam etmekte. Burada yapılan ürünleri Sorgun Belediyesi, Bozok Üniversitesi ve esnaflara ve talep edenlere kursiyerlerimiz yapmakta ve satmaktadır. Daha önce yaptığım bir umre ziyaretinde Medine müzesinde Osmanlı dönemine ait çinileri gördüm. Ve orada bu çinileri bizde yapabilirmiyiz fikri gelişti. Dönüşte çini hocamıza kursiyerlere ilettik. Ve burada Medine müzesinde bulunan çinilerin aynısını biz Sorgun Halk Eğitim Merkezinde yaptık. Bu yıl gitmiş olduğum umre ziyaretinde tekrar Medine müzesine giderek bu çinileri oraya hediye etmek istediğimizi söyledik. Onlarda çok takdir ettiler. Kabul ettiler. Şuanda bizim yaptığımız bu çiniler Medine müzesinde sergilenmektedir” dedi.
Usta Öğretici Hale Ekim ise, ilk zamanlarda çini üretebilmekte çok zorluk yaşadıklarını belirterek ,“Ev hanım grubu, çalışan grubu ve engelli grubu olmak üzere 3 bölümde kurs açtık. İlk zamanları Kütahya’dan objelerimizi elde ediyorduk. Kütahya’dan getirdiğimiz objeleri tahlilleme, boyalama ve fırınlamayı burada başarıyorduk. Şimdi artık kalıplarımızı Kütahya’dan alıp geldik. Ürünlerimizi çıkarttık. Kalıplarımızı da artık kendimiz üretiyoruz. Artık ürettiğimiz çiniler Medine’ye kadar uzandı. Çok mutlu olduk. Çok gururlandık. Bizim çinilerimizin Medine’ye kadar ulaşması bizim için gurur verici bir durum” diye konuştu.
Kursiyerler ise, çini yolculuğuna Sorgun Halk Eğitimde başladıklarını, şuanda Mekke-Medine’ye kadar uzandığını belirttiler.