Diyarbakır’da kadın kuruluşları Mersin’de katledilen Özgecan Aslan için yürüdü. Yürüyüşün ardından konuşan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır Eşbaşkanı Hafize İpek, kadınlar olarak öz savunma birliklerini kuracaklarını söyledi.
Mersin’de katledilen ve tüm Türkiye’yi yasa boğan Özgecan Aslan’ın öldürülmesini protesto gösterileri sürüyor. Bugün Diyarbakır’da Özgür Kadın Kongresi öncülüğünde bir araya gelen çok sayıda kadın kuruluşları Özgecan’ın öldürülmesini ve kadına yönelik şiddeti protesto etmek amacıyla yürüdü. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) önünde toplanan ve aralarında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, DBP Diyarbakır Eşbaşkanı Hafize İpek ve çok sayıda kadının yer aldığı protesto eylemine çok sayıda erkeğin de destek verdiği görüldü.
Yürüyüş boyunca katılımcılar Özgecan’ın ölümünü ve kadına uygulanan şiddet, cinayet ve tecavüzleri protesto etti. Yürüyüşün son bulduğu Ekinciler Caddesi’nde toplanan kadınlara seslenen DBP Diyarbakır Eşbaşkanı Hafize İpek, kadınların öz savunma birliklerini kuracaklarını anlattı. İpek, kadınlar olarak yasta değil, isyanda olduklarını ifade ederek, “Tüm dünya kadınları ve Türk ile Kürt kadınlarıyla birlikte öz savunma birliklerini oluşturacağız. Kadına şiddetin tek yolu öz savunmadan geçmektedir. Daha ne kadar bekleyeceğiz? Katledilmeleri, 3. sayfa haberlerini ya da timsah gözyaşlarını daha ne kadar göreceğiz? Eğer hükümet bu konuda samimiyse yasaları kadınlar lehine değiştirmelidir. Eğer samimiyse cezası, yaptırımı fazla olmalıdır. Hiç kimse kadın bedeni üzerinde otorite kuramaz. Biz bunu kabul etmiyoruz. Bugün Şengal ve Kobani’de yapılan saldırı IŞİD vahşeti neyse Özgecan öldürülmesi aynıdır” dedi.
İpek’in konuşmasının ardından yapılan ortak basın açıklamasını okuyan Mukkades Alataş ise, “Bugün burada Özgecan’ı ve diğer tüm kadınları katledenleri, katilleri besleyenleri, aramamızda dolaşan daha nice katilleri lanetliyoruz. Erkekliğin her türlü kıyım ve tecavüzünü lanetliyor, erkekliğe karşı tüm halkları mücadeleye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.
Yapılan konuşmaların ardından kitle kısa bir oturma eyleminin ardından olaysız dağıldı.