Diyarbakır başta olmak üzere toplam 6 ilde elektrik hizmeti veren Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ), elektrik borçları 260 milyon lirayı aşan 85 belediyeden tahsil yapamadığı için çareyi, belediyelerin elektriğini kesmekle arayacak. Elektrik kesintileri Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerinde uygulanacak. Bunun sonucunda 5,5 milyon insanın susuz kalması beklenen bölgede, belediyelerin borçları toplamda 260 milyon lirayı geçti.
Diyarbakır’da, belediyelerin elektriğinin kesileceğini ve susuz kalacaklarını öğrenen vatandaşlar duruma tepki gösterdi. Belediyelerin borçlarını ödememesine tepki gösteren Ziya Akçakaya, su olmazsa hiç bir şeyin olmayacağını dile getirdi. Akçakaya, "İşletmeciyim. Su olmadığı zaman benim işim biter. İş yapamam. Su kazanları yapmaktayım. Bizim işimiz sadece su ile yürütülmektedir. Su olmadığı zaman her şeyim gider. İlerde hayvan pazarı vardır. Hayvanların da susuz kalma olasılığı olmaktadır. O daha büyük bir tehlikedir. Böyle bir şey düşünülemez. Abdestimiz ve çayımız başta olmak üzere birçok şey yapmaktayız. Susuz bir şey olamaz. Yetkilerden buna bir çare bulmasını istiyoruz. Her şey düzelsin artık. Ben böyle bir şey görmedim" dedi.
Farız Akçakaya ise, su sorunu olursa hayatın duracağını belirterek, "İnsan vücudunun 3’te 2’si zaten su. Su olmazsa insan ölür. Susuzluk olacak diye bir durumu düşünmek istemiyorum. Öyle bir şey olmaz. Memleket nasıl olur da susuz olur. Aldığımız abdest, içtiğimiz çay ve yediğimiz yemek su ile yapılmakta. Susuz kalınır mı" diye konuştu.
MARDİN’DEKİ VATANDAŞLAR DA TEPKİLİ
Mardin’de de belediyelerin elektrik borcunu ödemediği için susuz kalma riski ile karşı karşıya kaldıklarını duyan vatandaşlar, bu duruma tepki gösterdi. Vatandaşlardan Selim Batı, elektriklerin kesilmesi durumda susuz kalacaklarını ifade etti. Batı, "Namaz kılarken su lazım olacak, evi temizlemek için su lazım olacak, içmek için su lazım olacak. Böyle bir durumda suyun kesilmesi demek büyük mağduriyetlere sebep verecek. Bu gibi durumlarda hükümetin olaya müdahale etmesi gerekir diye düşünüyorum. Halkın zarar görmemesi için yetkililerin bu sorunu kendi aralarında çözmeleri gerekir" şeklinde konuştu.
Mardinli esnaf Abdulvahap Baki ise, belediyenin vatandaşlardan su borcunu aldığı gibi kendi borcunu da ödemesi gerektiğini söyledi. Baki, "Su hayattır. Susuz hiçbir şey yapamaz insan. Tabi bu aslında belediyenin sorunudur, çünkü bizler zaten su faturamızı ödüyoruz. Biz su faturasını ödediğimiz gibi belediyenin de kendi elektrik faturasını ödemesi lazımdır. Belediye burcunu ödemediği takdirde ve DEDAŞ da elektriği kestiği zaman burada zarar görecek ve mağdur olacak halktır. Buna bir çözüm bulsunlar ve halkı mağdur etmekten artık vazgeçsinler" ifadelerini kullandı.
"BELEDİYELERİN VATANDAŞA İYİ HİZMET VERMESİ İÇİN BORÇLARINI ÖDEMESİ GEREKİR"
Konuyla ilgili açıklama DEDAŞ Sözcüsü Gökay Üstün ise, belediyelerin vatandaşlara daha iyi bir hizmet vermesi açısından borçlarını ödemesi gerektiğini belirterek, "6 ilde 85 belediye var. Bu belediyelerimizin çoğunun DEDAŞ’a borçları bulunuyor. Borçlar 260 milyon lirayı geçmiş vaziyette. Borcu olan belediyelerimizin de borcundan dolayı önümüzdeki dönemde elektriklerinin kesilmesi kaçınılmazdır. Bildiğiniz gibi belediyelerimiz hizmet veren kurumlardır. Hizmetleri ulaştırırken elektriksiz kalmamaları bölgede belli hizmetlerin aksamasına sebep olacaktır. Bir an önce belediyelerimizin borçlarını ödemeleri ve bu borçlarını ödemeleri durumunda karşılığında hizmetlerini düzenli ve sağlıklı olarak bölgeye ulaştırmalarını diliyoruz. Özellikle belediyelerimizin gelir getiren kurum olduğunu düşündüğümüzde bu borçları ödemeleri konusunda kapasitelerinin olduğunu ve bütçelerinin yeterli olacağını düşünüyoruz" dedi.
"SULAMA BİRLİKLERİNE GERÇEK BEDELİN YÜZDE 40’INI ÖDEME YOLU KAPISI AÇTIK"
Sulama birliklerinin sözleşmelerinin de borçlarını ödemedikleri için feshedildiğini kaydeden Üstün, 2014 yılında yaptıkları kampanya ile sulama birliklerine gerçek bedelin yalnızca yüzde 40’ını ödeme yolu ile borçlarını ödeme kapısı açtıklarına dikkat çekti. Üstün, "Umduğumuz gibi tahsilat yapılmadı. Özellikle borcunu ödemeyen sulama birliklerimizin dün itibariyle abonelikleri fes edildi. Borcunu ödemeyen aboneler, sulama birlikleri bizlere artık abone değildir. Önümüzdeki sezonlarda özellikle bulunduğumuz aylarda tarımsal üretim yapan, ekinlerini ekmeyi planlayan çiftçilerimiz bunları hesaba almalıdır. Abone olmayan bu sulama birliklerine elektrik verilmeyecektir. Özellikle bölgede bu gidişatla birlikte yaklaşık 500 bin dönüm arazi sulanamayacak. Bu durumdan 12 bin tane çiftçi etkilenecek. Önümüzdeki sezon yaklaşık yüzde 30 arazide ekim yapılamayabilir. Sulama olmayabilir. Bunun önlemini almak gerek. Çiftçilerimiz DEDAŞ’a olan borçlarını neden ödemedikleri konusunda belirli bir sorgulama yapmalıdır. Ödemeleri yaparak tekrardan aboneliklerini yapmalarını bekliyoruz. Yeniden abone ve sulama birliklerini açtırmayanların önümüzdeki sezon elektrik sorunu yaşayacaktır. Buna göre hazırlıklı olmaları gerekiyor" diye konuştu.