ORDU (AA) - Fatsa Sosyal Sigortalar Kurumu (SGK)  Müdürü Metin Kırışak, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun ek 9'uncu maddesine göre, ev hizmetlerinde ay içinde 10 günden az veya 10 günden fazla çalışan kişilerin genel sağlık sigortalı sayılacağını bildirdi.

Kırışak, işverenler tarafından ev işlerinde çalışan kişilerin kurumlarına bildirilmesini isteyerek, yeni düzenlemeyle birlikte birçok sorunun ortadan kalkacağını söyledi.

Çalıştıran kişiler için iş yeri numarası oluşturulmayacağını anlatan Kırışak, “Aralarında aile bağı olup olmadığına bakılmaksızın bireylerin içinde yaşadığı yapı ile bu yapının garaj, depo, bahçe ve benzeri bölüm ve eklentilerinde temizlik, yemek yapma, çamaşır, ütü, alışveriş, bahçe işleri gibi gündelik işler ile çocuk, yaşlı veya özel bakıma ihtiyacı olan kişilerin bakım işlerini yapan kişilerin çalıştıranlar tarafından bize bildirilmesi gerekiyor. Çünkü ev hizmeti nedeniyle işe alınan bu kişiler sigortalı sayılacaktır. Kurumca işveren için iş yeri numarası oluşturulmayacak, işveren kayıtları T.C. kimlik numarası ile takip edilecektir” dedi.

Ev hizmetlerinde çalışan kişilerin kuruma bildirilmesi halinde genel sağlık sigortalı sayılacağını aktaran Kırışak, şunları aktardı:

"Ev hizmetlerinde çalışan kişilerin işe giriş tarihine göre sigortalı tescili yapılacak ve işverenler asgari ücretin yüzde 2’si kadar borçlanacaktır. İşverenler, sigortalı için yaptıkları bildirime göre adlarına tahakkuk edecek sigorta primlerini sigortalı çalıştırdıkları ayı takip eden ayın sonuna kadar kurumumuza ödeyecektir. Çalışan kişilerin bilgileri işverence çalışmanın başladığı ayın sonuna kadar kurumumuza verilmesi gerekmektedir. Bildirgenin yasal süresinde verilmemesi halinde işverene her bir sigortalı için ceza yazılacaktır. Ev hizmetlerinde 10 gün ve daha fazla süre ile çalışan kişiler, genel sağlık sigortalısı sayılacaktır."

Kırışak, emekli olmak isteyen çalışanların ayrıca ek bir ücret ödeyeceklerini belirterek yeni düzenlemeyle çalışanların ve işverenlerin iş kazası sonrasında herhangi bir sorunla karşılaşmayacağını da sözlerine ekledi.