Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Avrupa Birliği Araştırma Merkezi (AKVAM) tarafından “İki Dilli Okul Öncesi Eğitim Projesi” hayata geçirildi.
Ağustos 2014’de başlayan proje ile iki dilli okul öncesi eğitim kurumlarında çalışacak öğretmen yetiştirmek hedefleniyor. Öncelikle Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli 0-6 yaş grubu çocukları kapsayacak çalışmanın daha sonra diğer AB ülkelerinde de uygulamaya geçirileceği bildirildi.
Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları tarafından finanse edilen projenin ilk çalıştayının geçen yılın Ekim ayında Berlin’de düzenlendiği, araştırma ve uygulamadan gelen Türk ve Alman uzmanların katıldığı çalıştaydan çıkan sonuçlar ve proje ekibinin çalışmaları ışığında Antalya’da ikinci bir çalıştay gerçekleştirildiği belirtildi.
Okul öncesi dönemin ikinci dil öğreniminde kritik önemine vurgu yapılan çalıştayı değerlendiren AKVAM Müdürü Prof. Dr. Erol Esen, Türkiye ve Avrupa’da bir ilk olan projenin sonunda iki dilli okul öncesi eğitimin en büyük sorunu olan uzman eğitimci açığına çözüm getirmek üzere bir lisans programı geliştireceklerini kaydetti. Böylece, Türkiye kökenli çocuklara okul öncesi dönemden itibaren iki ana dil kazandırılabileceğini ifade eden Prof. Dr. Esen, Berlin’de tamamlanacak pilot dönemden sonra, uygulamanın Almanya’daki diğer eyaletlere de genişletileceğini söyledi. Prof. Dr. Esen, orta vadede ise projenin Türkiyeli göçmenlerin yoğun yaşadığı Fransa, Hollanda ve Belçika gibi diğer Avrupa Birliği ülkelerinde de uygulamaya geçirilmesini hedeflediklerini aktardı.