Küresel altın talebi, 2015 yılı ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1 azalarak bin 79 tona gerilediği açıklandı.
Dünya Altın Konseyi, ’Altın Talebi Trendleri’ raporunu açıkladı. Raporda, küresel altın talebinin, 2015 yılı ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1 azalarak bin 79 tona gerilediği açıklandı. Çin ve Hindistan yüzde 54 ile toplan küresel talepte doğuyu hakim kıldı.
Mücevher talebi ise aynı dönemde yıllık yüzde 3 azalarak 601 ton oldu. Mücevherde en büyük güç Güney Doğu Asya ülkeleri (Malezya, Endonezya, Güney Kore, Tayland ve Vietnam) oldu. Dünyanın en büyük ikinci altın piyasası Hindistan’ın mücevher talebi, aynı dönemde yüzde 22 artışla 151 ton oldu. ABD’de de yüzde 4 artışla istikrarlı bir büyüme görüldü. Türkiye, Rusya, Orta Doğu ve Çin’de ise yüzde 10 gerileyerek 213 ton oldu.
Merkez bankaları, altın rezervlerine 119 tonluk alım gerçekleştirdi. Bu dönemde toplam altın arzı ise bin 89 ton ile bir önceki yılın aynı dönemine göre neredeyse değişmedi. Altın talebinin en büyük sürücüsü olan yatırım amaçlı altın alımları, 2015 yılının ilk çeyreğinde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4 yükselerek, 268 tondan 279 tona yükseldi.