Eskişehir’de yetkili baca temizliği uzmanı olarak görev yapan Ahmet Tosun, baca temizliğine dikkat edilmemesi sebebi ile özellikle kış mevsiminde her ay onlarca kişinin zehirlendiğini, temizliği ve bakımı yapılmayan bacaların adeta ölüme davetiye çıkardığını belirterek, "Vatandaşların baca temizliğini bir masraf olarak görmesi tehlikenin boyutunu arttırıyor" dedi..
Bacaları binaların akciğeri olarak gördüklerini belirten baca temizliği uzmanı Ahmet Tosun, periyodik olarak baca temizliğinin yapılmasının gerektiğini söyledi. Bakım ve temizliğin yetkili insanlara ve yetkili yaptırılması gerektiği aktaran Tosun, ’’Şehrimizde bu işi yapan ve ekmek parası için koşturan bir sürü insan var ama yetkili değiller. Baca işi sertifika ve belge isteyen bir iştir. Çok da tehlikeli bir iştir. Bir sıkıntı ile karşılaşılması durumunda bilanço ağır olur, adli boyutunun yanında vebali de ağır olur. O yüzden vatandaşların da bu konuda duyarlı olaması gerekmektedir. Temizliği ve bakımı yapan firmalardan yada kişilerden mutlaka belge istemeliler’’ dedi.
BACAYA BAĞLI HER AY ONLARCA KİŞİ ZEHİRLENİYOR
Eskişehir’de özellikle kış mevsiminde her ay onlarca zehirlenme vakasının olduğunun altını çizen Ahmet Tosun, Eskişehir’in ters rüzgar aldığını söyledi. Zehirlenmelerin ölümle de sonuçlananların olduğunu söyleyen Tosun, ’’İnsan hayatı bu kadar ucuz olmamalı. Bu zehirlenmelerin önüne geçebilmek için krom ve doğalgaz bacalarının yılda en az 1 defa temizliği ve bakımı yapılmalıdır. İş yerlerinin durumu daha farklı ve kullanıma göre 3 ya da 4 ayda bir temizliğini yaptırmalılar. Biz bu işi Avrupa Birliği standartlarında yapıyoruz. Aktif olarak da binalara, iş yerlerine ve okullara ücretsiz eğitimler de veriyoruz. Bu işi yapanlar sadece para için yapmamalı, insan sağlığına değer vererek yapmalı’’ diye konuştu.
ESKİŞEHİR BACA KONUSUNDA HASSAS BİR ŞEHİR
Eskişehir’de baca temizliğini konusunda İtfaiye Daire Başkanlığı ve ESGAZ’ın çok hassas davrandığını anlatan Ahmet Tosun, ’’Elemanları ve ekipmanları ile baca temizliğini kontrol ediyorlar. Son 2 yıldır ise yetkili kurumlar daha fazla duyarlı davranıyorlar. Buna rağmen temizlik yaptırmaktan kaçan vatandaşlarımız oluyor. Yetkililer gaz kullanmalarını engelleyip, kapatıyorlar ama vatandaş tekrar açıyor. Buna bağlı olarak da zehirlenmeler yaşanıyor. Eskişehir’de duyarlı vatandaşlarımız var, ama zorunluluk olmasa çoğu kişi baca temizliğini yaptırmaz’’ iddiasında bulundu.
TEMİZLİK YAPTIRMAK İSTEMEDİ, SONRA MAALESEF ZEHİRLENDİ
Örnek olarak Mamure mahallesinde meydana gelen bir zehirlenme olayında yaşadıklarını anlatan Tosun, şunları söyledi;
’’Bütün binanın bakımını ve temizliğini yapmıştık, ama bir dairenin sahibi kendi evinin bakımını yaptırmadı ve gazını kestiler. Mecbur kalıp izinsiz olarak tekrar açmış ve maalesef sonrasında kendisi dahil evde 7 kişi zehirlenmişti. Zehirlenenlerin arasında çocuklar da vardı. Kendisi biraz daha ucuz atlatmıştı, ama ailesi hastahanede yatarken biz temizlik ve bakımı yapmak için tekrar adrese gittik. Sonuç değişmedi ve bakım yaptırmamak için direndi. Şunu da gönül rahatlığı ile söylüyorum eğer paraları yoksa, para sıkıntısı çekiyorlarsa hiçbir şey insanımızın canından kıymetli değil, bizi çağırsınlar biz ücretsiz de yaparız’’ diye sözlerini tamamladı.