Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Talat Dinçer, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) 12 aydan fazla borcu olan esnaf sanatkarların borçlarının dondurularak sağlık hizmeti almalarına imkan tanıyan 5510 sayılı kanuna eklenen 63. maddenin 4 Mayıs 2015 tarihinde yürürlüğe girdiğini bildirdi.
Başkan Dinçer, konu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, 23 Nisan 2015 tarihli ve 29335 sayılı Resim gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na eklenen 63. maddenin, SGK tarafından yayınlanan genelge ile 4 Mayıs itibarıyla uygulamaya girdiğini belirtti. Dinçer, söz konusu kanunla birlikte kuruma kayıt ve tescilleri yapıldığı halde bu maddenin yayınladığı ayın sonu itibarıyla (30 Mayıs 2015) 12 ay ve üzere prim borcu bulunanların, 1 Mayıs 2015 tarihinden itibaren 3 ay içerisinde borcunu ödememesi ya da yapılandırmaması halinde daha önce ödemeleri varsa bunların tam olarak karşıladığı ayın sonu itibarıyla durdurulacağını vurguladı. Kanunla birlikte 1 Mayıs 2015 tarihi itibarıyla SGK’ya 12 aydan fazla borcu olanlara sağlık hizmeti alma yolunun açıldığını dile getiren Dinçer, durdurulan hizmete ise daha sonra ihya edilmesi imkanı sağlandığını ifade etti. Dinçer, “1 Mayıs 2015 tarihi itibarıyla 3 ay bekleme süresi beklenilmeksizin sigortalının talebine istinaden hizmet durdurulur. Vergi kaydı bulunan süreler talep tarihindeki günlük kazanç üzerinden bildirilen borcu üç ay içerisinde öderse durdurulan hizmetleri geri alınır” dedi.
Daha önce yapılandırma talebinde bulunup da borcunun tamamını ödeyemeyenlerin ise yapılandırma iptal taleplerine istinaden bu kanundan yararlanma imkanı sağlandığını kaydeden Başkan Dinçer, “Bu talepte bulunmak isteyen sigortalılar, dosyasının bulunduğu SGK il müdürlüklerine ve merkez müdürlüğüne kurumca hazırlanan talep formu doldurularak başvuru yapabilirler. İhyalarda ise sadece vergi kaydının bulunduğu süreler esas alınır. 1 Ocak 2012 ile 30 Mayıs 2015 arasında durdurulan süreler ise Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınmaz” ifadelerini kullandı.
Bugüne kadar SGK’ya borcu olan esnaf ve sanatkarların sağlık hizmetinden istifade etmesine imkan tanınmadığının altını çizen Dinçer, ilgili kanunla bunun önünün açıldığını dile getirerek, e-devlet şifresi ile Birliğe başvurulması halinde, başta yayınlanan af kanunu olmak üzere SGK’yla ilgili her türlü bilgi akışının esnaf ve sanatkarlara verilebileceğini sözlerine ekledi.