Suriye’deki iç savaş nedeniyle Kobani’den kaçarak Türkiye’ye sığınan ve Ergani’ye yerleşen 8 nüfuslu Abdurrahman ailesinden üniversite mezunu Azad ve İsa Abdurrahman kardeşler geçimlerini sağlamak ve başkalarına muhtaç olmadan yaşamlarını sürdürmek için açtıkları manav dükkanında sebze ve meyve satarak hayata tutunmaya çalışıyor. Ergani ilçesi Yenişehir semtinde manav dükkanı işleten İsa Abdurrahman ziraat mühendisi, kardeşi Azad Abdurrahman ise İngilizce öğretmeni.
Kobani’deki çatışmalar nedeniyle ev ve iş yerleri yıkılan Abdurrahman ailesi, ailenin 8 ferdiyle birlikte sınırdan geçerek Ergani’ye yerleşti. Ziraat mühendisi ve İngilizce öğretmeni olan kardeşler, Ergani’de yaşam mücadelesi vererek kendilerine ait bir dükkan açtı. Burada meyve ve sebze satan iki kardeş, kendileri gibi şanslı olmayan Kobanililere yardım edilmesini istedi.
Yaşadıkları sıkıntıları dile getiren İsa Abdurrahman, IŞİD gelene kadar Kobani’de huzurlu bir şekilde yaşadıklarını belirtti. İsa Abdurrahman, "Savaş başlayınca yurdumuzu terk etmek zorunda kaldık. Türkiye bizlere kapılarını açtı. Canımızı kurtardık, buraya sığındık. Suriye’den gelenlerin birçoğu burada dilenerek insanları rahatsız ediyor. Kobanililer asla dilencilik yapmazlar. Suriye’de dilencilik yapanlar burada dileniyorlar. Hatta ekonomik durumu yeterli olanlar bile çalışmadan, uğraş vermeden kendilerine yardım yapılmasını bekliyorlar. Bizler gururlu ve eğitimli insanlarız, dilenciliğe karşıyız. Yaşadığımız kentte kimseye muhtaç olmadan ve insanları rahatsız etmeden barış ve kardeşlik içinde yaşamaktan yanayız. Sağ olsun buranın halkı bizlere kucak açtılar. Bizden gelip alışveriş yapıyorlar. Erganililere minnettarız” dedi.
Ülkelerinde yaşanan iç savaş nedeniyle büyük zorluklar yaşadıklarını belirten Azad Abdurrahman ise, "Can güvenliğimiz kalmayınca ailemizle birlikte sınırı geçerek Ergani’ye geldik. Burada kirada oturuyoruz. Bize yardım edenler oluyordu. Ancak bir şeyler yapmamız gerektiğini düşündük. Çünkü ayaklarımızın üzerinde durmamız gerekiyordu. Onun için kendi işimizi kurmaya karar verdik. Türkiye’nin bize kapılarını açması bizim için çok anlamlı. Çalışmayı çok seviyoruz. Açtığımız bu iş yeri ile kimseye muhtaç olmadan geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz. Yaptığımız bu işle Suriye’den Türkiye’ye sığınan kardeşlerimize örnek olmak istiyoruz. Burada kendi ayaklarımızın üzerinde durmalıyız" diye konuştu.
BURUK SEVİNÇ
Kobani’nin IŞİD’den temizlenmesi karşısında buruk bir sevinç yaşadıklarını belirten Azad Abdurrahman, "Kobani’nin IŞID’den temizlenmesi karşısında çok mutlu olduk. Ancak çevrede halen IŞİD tehlikesi devam ediyor. Kobani’nin son halini televizyondan gördük. Evler, iş yerleri yıkılmış, doğup büyüdüğümüz, yaşadığımız şehir harabeye dönmüş. Bu şartlarda oraya gidip yaşamak şuanda bizden çok uzakta. Memleketimizin yeniden imar edilmesi ve savaşın tamamen sona ermesi çok uzun bir zaman alacak gibi görünüyor. Gelecek konusunda kaygılıyız. Burada çocuklarımız, ailemiz var. Çocuklarımızı okula gönderiyoruz. Bir düzen oluşturduk. Burada üniversite kariyerimize göre iş bulmayı umut ediyoruz" şeklinde konuştu.