Kosova’nın başkenti Priştine’de yüksek elektrik fiyatları, protesto edildi. Kosova Elektrik Dağıtım şirketinin merkez binası önünde toplanan protestocular, elektrik fiyatının düşürülmesini talep etti.
Priştine’de Kosova Elektrik Dağıtım şirketinin merkez binası önünde toplanan protestocular, yüksek elektrik fiyatlarını protesto etti. Üniversite Öğrencileri Siyasi Kulübü tarafından organize edilen protesto gösterisine bir kaç sivil toplum kuruluşu ile emekliler destek verdi. Ellerinde “Elektrik fiyatı, elektriğe kapılmaktan daha acı verici”, “elektrik fiyatı cep yakıyor” şeklinde yazılı pankartlar taşıyan protestocular, elektrik fiyatının yüksek olduğuna dair şikayetlerini dile getirdi. Protesto görüşmesinde konuşma yapan, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, Elektrik Dağıtım şirketinin özelleştirilmesiyle yükselen elektrik fiyatının, Kosovalıların ekonomik imkanlarının çok üzerinde olduğunu belirtti. Kömür ile zengin olan Kosova’da, elektrik fiyatının bölge ülkelerindeki elektrik fiyatlarının çok üzerinde olduğuna dikkat çeken konuşmacılar, elektrik fiyatının düşürülmesi ve indirimli tarifenin gece saatlerinde yerine gündüz uygulanmasını talep ettiler. Gösteride“ Elektrik faturalarını ödemeyin” sloganları da atıldı.
Protesto gösterisine katılan tüketicilerden Xhelal Bajçinovci, faturalara yansıyan elektrik fiyatının yüksekliğinin kabul edilir düzeyde olmadığına dikkat çekerek, maaşın önemli kısmını elektrik faturasına verdiklerini belirtti. Elinde elektrik faturaları ile protesto gösterisine katılan Naser Baxhaku, elektrik fiyatının yüksek olduğunu ve faturaların şişirildiğini iddia etti. Protesto gösterisini örgütleyenler, elektrik fiyatının düşürülmemesi durumunda protestoların devam edeceğini duyurdu.
Türk şirketleri Limak ile Çalık ortaklığı tarafından işletilen KEDS şirketi tarafından yapılan yazılı açıklamada ise, elektrik fiyatının şirket tarafından değil Kosova’nın kamu kurumu olan Enerji Düzenleme Ajansı tarafından belirlendiğini duyurdu.