Twitter tarafından yayınlanan Şeffaflık Raporu’nda Türkiye’nin tweet sildirmede dünya birincisi olmasını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) ifade özgürlüğü istatistikleri ile birlikte okumak gerektiğini ifade eden İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Sınar, bu sonuçla beraber İnternet Kanunu’nun sahip olduğu yapıyı bir kez daha ispatladığını söyledi.
Twitter’ın 2014 yılının ikinci yarısını kapsayan Şeffaflık Raporu’na göre ülkelerden gelen içerik kaldırma taleplerinde Türkiye birinci oldu. 1 Temmuz-31 Aralık 2014 tarihlerine ait raporda dünya genelindeki bin 982 içerik kaldırma talebinin bin 820’sinin Türkiye’den geldiği görüldü. Twitter’ın Şeffaflık Raporu’nu AİHM tarafından geçtiğimiz günlerde yayınlanan 2014 AİHM istatistikleri ile birlikte okumak gerektiğini belirten İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Sınar, “AİHM’in 2014 istatistiklerinde, mahkemenin yargı yetkisini kabul etmiş 47 Avrupa Konseyi üyesi arasında Türkiye’nin ifade özgürlüğü alanında diğer 46 üyenin toplamından daha fazla mahkumiyet aldığı açığa çıkmıştı. Bu mahkumiyet rekorundan sonra dünyada Twitter’dan içerik ve profil çıkartılması taleplerinde örneğine rastlanmamış bir başka rekor daha kırdık. Aslında bu istatistikler, tüm dünyaya Türkiye’de her şeyin ‘hakaret’ sayıldığını ve en basit düşünce açıklamalarının dahi susturulduğunu gösteriyor” diye konuştu.
Twitter’ın yayınladığı Şeffaflık Raporu’nun 5651 sayılı İnternet Kanunu’nun sahip olduğu yapıyı da ispatladığını ifade eden Sınar, “Tüm bu içerikten çıkartma talepleri, İnternet Kanunu’na göre yapılıyor. Kanun idareye öylesine geniş yetkiler veriyor ki, hoşuna gitmeyen her şeyi internetten kaldırtma imkanına sahip oluyor. Demokratik olma iddiasındaki hiçbir ülkede böylesi bir anlayışın izini dahi göremezsiniz” şeklinde konuştu.