Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Manisa Milletvekili adayı Av. Zeynel Balkız, Manisa ve ilçelerinde yaşanan don afetinin yaralarının sarılması gerektiğini ve milletin parasının millete verilmesi gerektiğini belirtti.
MHP Manisa Milletvekili adayı Av. Zeynel Balkız Saruhanlı Ziraat Odasını ziyaret etti.
Ziyarette konuşan Av. Zeynel Balkız Don afeti ile ilgili yaptığı açıklamada, “Çiftçimiz borç kıskacı altındadır. Borcu borç ile ödemeye çalışırken gelecek seneyi de yiyen çiftçimiz, bu afetle birlikte 2017’yi de yemiştir. Biz MHP olarak bu konu ile ilgili mecliste bir çalışma başlatıyoruz. 2012’de Malatya kayısısı örneğinde olduğu gibi; sigorta kapsamında olmayan ağaçlarda da yarı yarıya tazmin edilmişti. Aynı hassasiyeti Manisa için de göstermesini hükümetten talep ediyoruz.” diye konuştu.
MİLLETİN PARASI MİLLETE VERİLSİN
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet sözcüsü Bülent Arınç’ın ‘Biz israfı engelleyebilsek bu devleti sizden vergi almadan idare edebileceğiz’ sözlerine atıfta bulunan Balkız, “Sayın Arıç’ın söylediği gibi israf engellenmeli, zaman israf etmeme zamanıdır. Devletin parası boş yere harcanmasın. Milletin parası millete verilsin bu yeterli kaynaktır.” şeklinde konuştu.
Faizsiz olarak borçların ertelendiği vaadinin çiftçilerin bankalara gittiğinde değişik kalem ve masraflar adı altında ücret talebiyle geçersiz kaldığını kaydeden Balkız, “Faizsiz olarak bu çiftçilerimizin borçları ötelenmeli çiftçimizin derdine çare getirilmelidir. Çiftçimiz bazı yerlerde yüzde 80’lere varan hasarlarla karşı karşıyadır.” dedi.
EKSPER RAPORLARI YÜZÜNDEN ÇİFTÇİ SİGORTADAN KAÇTI
Saruhanlı Ziraat odası Başkanı Aydoğan Okur ise Saruhanlı’nın sigorta konusunda hassas davrandığını fakat eksper raporlarının çiftçiyi memnun etmediği için sigorta oranının düştüğünü ifade ederek, “Sigortacıların daha önceki yıllarda vermiş olduğu hasar raporları çiftçiyi memnun etmediği için çiftçimiz sigortadan kaçtı.” diye konuştu.
Saruhanlı’da sigortalı çiftçi sayısının yarı yarıya düştüğünü ifade eden Okur, her sene bağlarda yedek çubuk bırakıldığını, bu sene yaşanan afet nedeniyle seneye yedek çubuk bırakılamayacağını ve devletten destek beklediklerini söyledi. Borçların faizsiz olarak bir yıl imkan varsa iki yıl ertelenmesini istediklerini kaydeden Okur, ziyaretlerinden dolayı Zeynel Balkız’a teşekkür etti.