AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ömer Bayezıd ve ekibi, dünyada ilk kez 2 hastaya yapay kalp ile birlikte eriyebilen kalp kapağı halkası (Kalangos Ringi) taktı. Kalp kapağı halkasının yapay kalple birlikte kullanıldığını söyleyen Prof. Dr. Bayezıd, bu operasyonun tıp tarihinde bir ilk olarak kayıtlara geçtiğini söyledi.
Prof. Dr. Bayezıd, Rektör Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe'nin de katıldığı toplantıda, operasyonlarla ilgili bilgi verdi. Prof. Dr. Bayezıd, yapay kalple birlikte biri çocuk 2 hastaya, Kalangos Ringi'ni uyguladıklarını söyledi. Prof. Dr. Bayezıd, "Hastalardan biri 17 yaşında ve sol kalbindeki mitral yetmezlik, Kalangos Ringi kullanılarak onarıldı. İkinci hasta ise son dönem kalp yetmezliği nedeniyle Osmaniye'den gelen 48 yaşındaki hastaydı. Bu hastanın kalbinin sol tarafına yapay kalp cihazı uygulanırken, sağ taraftaki kapağın yetmezliğinin onarımı Kalangos Ringi'yle sağlandı. Her iki hastanın da durumu iyi. Yoğun bakımdan servise alınacak" diye konuştu.
Kalangos Ringi'nin dünyada ilk defa yapay kalple birlikte kullanıldığını söyleyen Prof. Dr. Bayezıd, bunun da tıp tarihinde bir ilk olarak kayıtlara geçtiğini belirterek, şöyle dedi:
"Kalangos Ringi'nin özelliği, dünyadaki ilk ve tek eriyebilen ring olmasıdır. Vücuda uyumlu polimerden üretilmiştir. Kullanıldıktan 6-8 ay sonra vücutta tamamen eriyerek yerini fibroz yapıya (liflerden oluşan doğal doku) bırakır. Böylelikle yabancı dokunun, yabancı bir cismin vücutta kalma riski ortadan kalkar. Çocuk hastalarda, çocuğun büyüme potansiyelini korur. İkinci bir ameliyatın gereksinimi ortadan kaldırılmış olur. Çocuk hastalarda oldukça önemli bir ringtir. Ayrıca kalp kapağı değiştirme ameliyatlarında kan sulandırıcı ilaç kullanımı gerekli değildir. Bu ilacın yan etkilerinden korunmuş olur, genç bayanlar hamile kalabilir (hamile kalamama riski ortadan kalkar). Bununla çok rahat bebeğini dünyaya getirebilir. Çocuk ve genç hastalar dışında, özellikle kalp yetmezliği çeken hastalarda triküspiti (darlık ve yetmezlik) kapağın onarımı için kullanıyoruz."
Kalangos Ringi'nin kalp kapakçıklarının onarımında kullanıldığını vurgulayan Prof.Dr. Bayezıd, "Sağ ve sol kalp kapakçıklarını tamir etmek ve yetmezliklerini düzeltmek için kullanılan, C şeklinde oval yapılardır. Özellikle kalbin kapakçık etrafına dikişle yerleştirip, yetmezliği ortadan kaldırılır. Kalangos Ringi'nin özelliği ise yerleştirildikten sonra vücut içinde erimesidir. 6-8 ay içinde yok olur. Geride kalan fibroz bant ise yetmezliği önlemeye devam eder. Her iki kapaktaki yetmezlikteki tamir devam ediyor" diye konuştu.
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne Türkiye'nin her yerinden kalp hastası geldiğini belirten Prof. Dr. Bayezıd, "Şu anda kalp nakli bekleyen 200 hasta var. Kalp nakli yapılamayan ve organ bulunamayan hastaların bir bölümüne yapay kalp cihazlarını uyguluyoruz. Bugüne kadar 100'den fazla yapay kalp cihazının en gelişmiş şeklini uyguladık. Ringin önemli özelliğinden biri de enfeksiyonu az. Yabancı cisim olmadığı için daha az enfeksiyon görülüyor. AÜ Teknokent bünyesinde üretilerek dünyaya pazarlanacak olması bizim için gurur kaynağı oldu. Bu imkanı sağlayan işadamı Yakup Türkkal, Rektör Kurtcephe'ye teşekkür ediyoruz" dedi.
AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe ise AÜ'nün sağlık alanında öne geçen kurumların başında geldiğini söyledi. Prof. Dr. Kurtcephe, “Bir işadamının yaptığı görüşme sonrasında AÜ Teknokenti'nde kalp kapakçığıyla birlikte kullanılan Kalangos Ringi olarak tanınan kalp kapağı halkasının üretimi ele alındı. Olumlu neticelendi. Kalangos Ringi üretiminin İsviçre'den mülkiyeti satın alındı. AÜ Teknokenti'nde hem Ar-Ge, hem de seri üretimi yapılacak. Ar-Ge çalışmasını, AÜ Tıp Fakültesi Kalp Damar cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ömer Bayezıd ve ekibi yürütecek" dedi.

FOTOĞRAFLI