REHBERLER UYARILARI DİNLEMEMİŞ

İzmir'in Ödemiş İlçesi'ndeki Bozdağ'da iki gün, İDADİK Kış Dağcılığı Şenliği düzenlendi. Şenliğin son gününde de, yüzlerce dağcı bağlı bulundukları kulüp rehberlerince, Bozdağ'ın zirvesine çıkartıldı. Sabah saatlerinde zirveye çıkmayı başlayan gruplar, havanın kapanması ve tipinin başlamasıyla geri döndü. Tehlikeyi gören dağcılar, dönüş yolunda karşılaştıkları ve zirveye çıkmaya çalışan diğer dağcılık gruplarının rehberlerini, don ve tipi tehlikesine karşı uyardı. 19 dağcının bağlı bulunduğu kulübün rehberlerinin, uyarılara rağmen zirve tırmanışlarını sürdürdükleri öğrenildi. Bir süre sonra da dağcılar, yoğun sis ve tipiden dolayı yollarını kaybedip kayboldu. Bu arada, yetkililerin de, yine dağcılara, özellikle öğleden sonra, zirve tırmanışı yapmamaları konusunda uyarılarda bulundukları, bölgedeki farklı dağcılık kulüplerinin üyeleri tarafından ifade edildi. Mahsur kalan dağcılar için kurtarma yardımının da geç istendiği yine, bazı dağcılar tarafından, aktarıldı.

İKİ KAYA ARASINDA KURTARILMAYI BEKLİYORLAR

Dağcıların yanlarında bulunan cep telefonundan alınan ilk bilgilerde, kurtarma ekiplerine, tam yerlerini bilmemelerine rağmen, iki kayalık arasında, birbirlerine sarılarak soğuktan korunmaya çalıştıklarını söyledikleri öğrenildi. Dağcıların bulundukları bölgenin koordinatlarının tam olarak bilinmemesinden dolayı, AKUT, AFAD ve farklı dağcılık kulüplerine bağlı uzman dağcı grupları, zirveye farklı yönlerden çıkıp mahsur kalan dağcıları arama çalışmalarına katıldı. Ancak havanın kararması ve tipinin sürmesinden dolayı güçlükle sürdürülen çalışmalardan, bir sonuç alınamadı. Dağcıların hava şartlarının izin vermesi durumunda, değişimli olarak arama çalışmalarını sürdürecekleri açıklandı.

AİLELER UMUTLU HABER BEKLEMEYE BAŞLADI

Bu arada mahsur kalan dağcıların arkadaşları ile aileleri de, haberi alır almaz Bozdağ'a geldi. Yetkililerden bilgi almaya çalışan aileler, daha sonra toplu olarak bir kahvehaneye geçip burada, yakınlarından gelecek haberi beklemeye başladı. Aileler, olayla ilgili açıklama yapmaktan ise, kaçındı.

Taylan YILDIRIM / İZMİR ()

FOTOĞRAF