İstiklal Marşı’nın kabulünün 94’üncü yılında Zeytinburnu’nda engelliler için düzenlenen İstiklal Marşı Okuma Yarışması’nda dereceye girenler ödüllendirildi. İşitme engelliler işaret diliyle İstiklal Marşı’nı okurken, Ortopedik Engelli Kategorisi’nde birinci olan Şevval Çakmak’ın marşı coşkuyla okuması büyük beğeni topladı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Engelliler Müdürlüğü, Zeytinburnu Belediyesi ve Aile Kadın Destekleme ve Engelliler Merkezi’nin (AKDEM) iş birliği ile İstiklal Marşı’nın kabulünün 94’üncü yılında engelli vatandaşlar arasında İstiklal Marşı’nı Okuma Yarışması düzenlendi. 27 Şubat günü ön eleme ile başlayan yarışmada Zihinsel Engelliler Kategorisi, İşitme Engelliler (işitme dili ve sesli okuma) Kategorisi, Görme Engelliler Kategorisi, Otistik Engelliler Kategorisi, Ortopedik Engelliler Kategorisi ve Down Sendromlu Engelliler Kategorisi olmak üzere 7 ayrı dalda 420 engelli vatandaş yarıştı. Yarışma sonucunda Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen programla dereceye giren engelli vatandaşlara ödülleri verildi. Yarışmada Ortopedi Kategorisi’nde Şevval Çakmak, Down Sendromlu Engelliler Kategorisi’nde Muhammet Helvacı Kara, İşitme Engelliler Kategorisi’nde Melike Soyugüzel, Zihinsel Engelliler Kategorisi’nde Recep Salih Uzuntuğ, Otistik Engelliler Kategorisi’nde ise Rabia Aytek ödül almaya hak kazandı. Dereceye girenler, ödüllerini programa katılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Nihat Macit ve Zeytinburnu Belediyesi Başkanı Murat Aydın’dan aldı.
“ENGELLİLERİN SOSYAL HAYAT İÇİNDE OLMASI ÖZ GÜVENLERİNİ ARTIRIYOR”
Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın yaptığı konuşmada, “Bireylerin sosyal hayatın içinde yer alması onların özgüvenini artırıyor. Engellilerin sosyal hayatın içinden çekiliyor olması özellikle son 12-13 yıldır çekiliyor olması toplumun önemli bir gerçekle karşı karşıya gelmesini sağlamıştır. Toplumun her kesimini insanların her kesimine görme imkanı son 13 yıldır Başbakanımız dönemi şimdiki Cumhurbaşkanımızın yoğun çalışmaları sayesinde gördü” dedi.
Engelli vatandaşlara gösterilen saygının vatandaşları topluma kazandırdığını söyleyen Aydın, “Engellilere verilen değer insana gösterilen saygı onların toplum içerisine kazandırılması, ailelerin rahatlamalarını sağladığı gibi dahası da engelli kardeşlerimizin de moral motivasyonu gerçekten çok olumlu anlamda etkiliyor. Biz Türkiye’de engellilerin olduğunu 1994 yılında Recep Tayyip Erdoğan’la İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yapmış olduğu çalışmalarla gördük. Daha sonrasında başbakanlığı döneminde engellilerin durumlarının iyileşmesi adına yapılan icraatları gördük. Bu gün bu yüzden anlamlı etkinlikleri yapabiliyoruz” diye konuştu.
“İSTİKLAL MARŞI ANADOLU İNSANININ DÜŞÜNCESİNE TERCÜMAN OLMUŞTUR”
İstiklal Marşı’nın önemini anlatan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Nihat Macit, “İstiklal Marşı’mızın kabulünün 94’üncü yılında, İstiklal Marşı Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’a da bir vefa olarak düzenlene bu yarışma birçok kuruluşun ortak çalışması olarak düzenlenmiştir. Biraz öncede dinledik, İstiklal Marşı’nın her satırı Anadolu insanın düşüncesini, kültürünü yansıtmaktadır. İstiklal Marşı ortak bir geleceğe inanan, aynı ümitleri ve idealleri paylaşan Anadolu insanımızın düşüncesine en güzel biçimde tercüman olmuştur. Bugün burada engelli kardeşlerimiz engel tanımayan, vatan sevgisi ile bize İstiklal Marşı okuyacaklar ve biz hünerlerini sergileyecekler. Biz şuna inanıyoruz, engelli birey yoktur engellenmiş birey vardır” diyerek engelli vatandaşlara destek verdi.
Ödül töreninde engelli vatandaşların canlandırdığı “Çanakkale Savaşı” ve “İstiklal Marşı’nın Kabulü” tiyatro oyunları vatandaşlar tarafından beğeni toplarken, yarışmada dereceye girerek Ortopedik Engelli Kategorisi’nde birinci olan Şevval Çakmak’ın İstiklal Marşı’nı okuması ise duygusal anların yaşanmasına neden oldu.