“Denize en çok MAVİ yakışır” sloganıyla Bodrum Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Bodrum Deniz Dibi Temizliği Kampanyası’ Gündoğan ile devam etti.
Bodrum Belediyesi Personelinden oluşan gönüllü dalgıç ekibinin yardımıyla gerçekleştirilen ‘Bodrum Deniz Dibi Temizliği Kampanyası’ Bodrum’un Gümüşlük ve Yalıkavak Koylarının ardından Gündoğan Koyu’nda yapılan çalışmalarla devam etti. Çalışmalara Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ile Bodrum Belediyesi Meclis Üyeleri, Bodrum Belediyesi Birim Müdürleri, Bodrum Belediyesi Personeli, Gündoğanlılar, gönüllü vatandaşlar, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Sabah saatlerinde başlayarak gün boyunca devam eden deniz dibi temizliği çalışmalarında denizden çok sayıda cam şişe, iş makinesi ve araç lastikleri ile balıkların yaşam alanı için tehlike oluşturan balık ağları çıkarıldı.
ÖĞRENCİLER DE SAHİL TEMİZLİĞİ YAPTI
Geçtiğimiz hafta sonu havanın yağışlı olması nedeniyle hafta içine alınan Gündoğan Mahallesi’ndeki çalışmalarda, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğünde görevli Çevre Mühendisi Ahmet Acar, çıkarılan atıklarla ilgili etkinliğe katılan Gündoğan Nafiz Ilıcak İlkokulu ile Muharrem Eskiyapan Ortaokulu öğrencilerine sunum yaptı. Cam şişe, araç lastiği gibi çeşitli türden atıkları öğrencilere göstererek gelişi güzel doğaya atılan bu atıkların çevreye büyük zararlar verdiğini, bu nedenle tüm insanların çevreye ve doğaya karşı daha duyarlı olmaları gerektiğini belirtti. Acar, atıkların geri kazanımı ve geri dönüşümü konularında da öğrencileri bilgilendirerek; kullanım dışı kalan atıkların yeniden hammaddeye dönüştürülebileceğinin, bu sayede hem tasarruf edilerek hem de doğanın korunmasına da katkıda bulunulabileceğinin altını çizdi. Sunumun ardından öğrenciler, Gündoğan Plajı’nda sahil temizliği yaparak çalışmalara destek verdi.
Etkinliğe destek veren Bodrum TEMA Vakfı Gönüllüleri Sorumlusu Haluk Ortaç da öğrencilere doğayı ve çevreyi korumanın önemi ile ilgili nasihatlerde bulundu.
Çalışmaları incelemek ve çalışmalar hakkında bilgi almak üzere birim müdürleriyle birlikte bölgeyi gezen Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, öğrencilerle de bir araya gelerek sohbet etti. Başkan Kocadon, çalışmalarla ilgili yaptığı açıklamada ise “Bugün de deniz dibi temizliğimizi Gündoğan’da yapıyoruz. Esasında gördüğünüz gibi temizlik yapılırken aynı zamanda ayıbımızı da sergiliyoruz. Bu bizim ayıbımız. Bu yüzden sizden ricam; öncelikle iyi bir çevre eğitimi almanız, çöpler konusunda eğitim alarak bilgi sahibi olmanız. Bundan sonra denizlerimizin kirlenmemesi için çöplerin ne şekilde, nereye atılacağını en iyi sizler öğrenmelisiniz ve sizler de büyüklerinize anlatmalısınız. Asla kolay yoldan çöpü yok etmenin yollarını seçmemeliyiz. Çünkü biz kolay yolu seçiyoruz, en yakın neresi varsa oraya atıyoruz. İşte gördüğünüz gibi… Basın burada ve bunları çekiyor ama aynı zamanda Bodrum’un da ayıbını sergiliyor. Bu bize yakışmıyor, bu Bodrum’a yakışmıyor.” şeklinde konuştu.
“BODRUM’UN GELECEĞİ İÇİN DENİZLERİMİZİ TEMİZ TUTMAK ZORUNDAYIZ”
Konuşmasının devamında Başkan Kocadon, etkinliğe destek veren herkese teşekkür ederek “İnanıyorum ki; sizler, bu güzel çöp atma eğitimini aldıktan sonra artık bu çöpler denizlerimizde olamayacak ve hep beraber daha temiz, daha sağlıklı denizlere gireceğiz. Sadece bugün için değil; Bodrum’un geleceği için, sürdürülebilir bir Bodrum için denizimizi ve çevremizi temiz tutmak zorundayız. Çünkü geleceğimiz sizlersiniz. Bu güzellikleri bizler yaşıyorsak sizler de yaşamalısınız ve torunlarınız da yaşamalı. Hepinize teşekkür ediyorum. Bu güzel kampanyaya vermiş olduğunuz destekten dolayı öğretmenlerime ve okulumuza teşekkür ediyorum.” dedi.
2 teknenin de görev aldığı çalışmalarda su yüzeyine çıkarılan atıklar, Bodrum Belediyesi Personeli tarafından karaya taşınıp iskeleye götürülerek ayrıştırma ve ölçümleme işlemlerinin ardından kamyon ve traktörlerle Ortakent Yahşi Mahallesi’ndeki Deniz Dibi Temizliği Proje Alanı’na aktarıldı. Çalışmalar kapsamında; 95,6 kg plastik, 124,2 kg metal, 57,8 kg cam, 170,6 kg oto lastiği, 1,5 kg park bahçe atığı, 0,8 kg tehlikeli atık, 222 kg yanabilen atık (kumaş, ayakkabı, kilim, tekstil vb. atıklar) gibi çeşitli türden toplam 672,5 kg atık çıkarıldı.