Murat KİBRİTOĞLU/ADANA, () - ADANA Kent Konseyi Eğitim Çalışma Grubu Başkanı ve Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Adnan Gümüş, Türkiye'de 65 yılda özel okul sayısının 1007'ye ulaştığını ancak dershaneleri özel okullara dönüştürme çalışmasının tamamlanmasıyla aynı anda 1913 özel okulun daha eğitim sistemine gireceğini söyledi.
Kent Konseyi Eğitim Çalışma Grubu üyeleri, eğitim sorunlarıyla ilgili toplantı düzenlendi. Burada konuşan Prof. Dr. Adnan Gümüş, 2043 dershanenin özel okul olarak hizmet verebilmek için Milli Eğitim Bakanlığı'na başvurduğunu söyledi. Bu başvurulardan 1913'nün kabul edildiğini belirten Gümüş, "Türkiye çok önemli bir süreçten geçiyor. Bunu sonraki on yıllar boyunca konuşacak. Ön ve arka çalışması yapılmadan pedagojik altyapısı oluşturulmadan dershanelerin dönüştürülmesi programı başlatıldı. Bu konuda düşünüp nasıl dönüştürüleceği konuşulmalıydı. Bakanlığın yaptığı açıklamada 2043 dershane başvurmuş. Bunun 1913'ünün dosyası ön inceleme için kabul edilmiş. Yani bunlara, 'Sizi özel okula dönüştürmek için dosyanızı kabul ettik' demiş oluyorlar. Bunun 3 bine çıkacağı bekleniyor. Bunun bir kısmına da onay verilmiş" dedi.
Dershanelerin genel liseleri hedefleyerek kurulan kurumlar olduğunu, özel okula dönüştürülmelerinin ardından bunun özellikle Anadolu ve fen liselerinin içini boşaltacağını belirten Gümüş şöyle konuştu:
"Türkiye'de 3743 genel lisemiz var. bunun 2736'sı devlet lisesi. Yani 1007'si vakıf, kolej, yani özel lise. Sadece bu başvurusu kabul edilen 1913 dershanenin özel okula dönüştürülmesine izni verilmesi halinde dahi, mevcutta olan 1007 özel okul sayımız 2920'ye çıkacak. Bu okulların 200 bin öğrenci hedefleri var. Öyleyse gelecek yıl bu özel okullara 200 bin öğrenci gidecek. Yani en iyi devlet okullarından buralara önemli bir eğilimin oluştuğunu görüyoruz. Yani 1950'lerde özel okulların yaygınlaşmaya başladığını hesap edersek, 65 yıllık tarihimizde bin tane özel okul sığdırırken, bir gecede çıkarılan yasayla buna 1913 okul daha eklemiş oluyoruz. Bunun nasıl bir yansıması olacak. Ayrıca dershanelerin yerine etüt merkezleri açılıyor. Özel kurslar açılıyor. Bu dershane sorunun kaldırılmadığı gibi, en başarılı olduğu Anadolu, fen liselerinin dershaneleşmesi anlamına geliyor. Bu konuda düşünülüp dönüşümün nasıl yapılacağı konuşulmalıydı. Uzun araştırmalar, pilot illerde uygulama yapılması gerekiyordu. Dershanelerin dönüştürülmesi konusunda bir an önce frene basılması gerekiyor."


FOTOĞRAFLI