Samsun’da, torba yasada kabul edilen şehir içi toplu taşıma aracı olarak hizmet veren dolmuş taksi ve minibüslerde koltuk kapasitesindeki her bir koltuk için 4 bin TL ödeyecek.
Samsun Büyükşehir Belediye Komisyon toplantısı 2015 yılı Haziran ayı 12. Birleşiminin birinci oturumu Büyükşehir Belediyesi meclis salonunda yapıldı. Komisyonun gündem dışı maddesi olan Samsun’un merkez ilçelerindeki dolmuş taksi ve minibüs hatlarının kapasite artırımında koltuk başına ödeyecekleri ücret tarifesi konusu görüşüldü.
DOLMUŞLARDA EK KOLTUK 4 BİN TL
Oylama öncesi konuşan Büyükşehir Belediye Meclisi 1. Başkan Vekili Turan Çakır, “Hükümetimiz bir yasa çıkarttı. Şehir içi dolmuş, minibüs, taksi tanımlarını değiştirdi. Daha önce 16+1 minibüs kategorisindeydi, şimdi 17+1 olacaklar. Trafik tescilinde dolmuş taksiler 8+1 geçiyordu, onlarda da 9+1 olacak. Yasa bu tanımları değiştirdi. Dolayısıyla bizim de UKOME’de buna yönelik karar almamız gerekiyor. Ama biz burada meclis üyelerimize bu ilave kapasite artırımı ile ilgili bir bedel almamız için teklif sunuyoruz. Bununla ilgili daha önce ilçelerimizden bir bedel alıyorduk. Bu bedeller ise ilçelerde bin TL, merkez ilçelerde ise yani Tekkeköy, İlkadım, Canik ve Atakum ilçelerinde de 4 bin TL olacak. Taksi veya minibüs esnafımız kapasite artırımına giderse bu ücretleri ödeyecekler. Yani İlkadım, Atakum, Canik ve Tekkeköy ilçelerimizdeki 1 Nolu, 2 Nolu, 3 Nolu ve 4 Nolu dolmuş taksi hatları, minibüs dolmuş hatları ve C plaka servis araçları kapasite artırımı ücretleri ilave her bir koltuk başına 4 bin TL ödeyecek. Minibüslerde 17+1, midibüslerde 29 koltuğa kadar kapasite arttırılabilir” dedi.
Dolmuş taksi ve minibüs hatlarında koltuk kapasite artırımına pek sıcak bakmadıklarını ifade eden Çakır, “Aslında biz buna müsaade etmek istemiyoruz. Ama kanun olunca da mecburen bu kanuna uymak durumundayız. Biz bununla ilgili görüşlerimizi aldık. Esasen gönlümüzde kapasite artırıma müsaade etmiyoruz. Onun için fiyatları yüksek tutuyoruz. Bu fiyatlar da bir sefere mahsustur. Ayrıca kapasitesinden fazla yolcu alan dolmuş ve minibüs hatları ile ilgili de gerekli işlemi trafik polisleri yapacak. Burada görev trafiğe aittir” diye konuştu.
Konuşmaların ardından ilgili madde oybirliği ile kabul edildi.