SAKARYA Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde yasa dışı telefon dinlemeleri yapıldığı iddiaları üzerine mülkiye ve polis baş müfettişlerinin yaptıkları incelemenin ardından, İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu daha önce görevden alınan eski İstihbarat Şube Müdürü Murat Akça, aynı şubede görevli 1 komiserinde aralarında bulunduğu 8 emniyet mensubu için ihraç kararı verdi. Kararda dikkat çeken ayrıntı ise istihbarat müdürü Murat Akça'nın 32 kez meslekten ihraç kararı verilmesi oldu.
17 Aralık soruşturması kapsamında, daha önce Sakarya’da Emniyet Müdürlüğü görevinde bulunan İzmir Emniyet Müdürü Ali Birkay ile Sakarya eski Emniyet Müdürü Mustafa Aktaş dönemlerinde, İstihbarat Şube Müdürlüğü'nce son 5 yılda yasadışı olarak 2 bin 800 kişinin dinlendiği iddia edildi. Bu iddia üzerine Sakarya Valiliği'nin talebi üzerine İçişleri Bakanlığı'ndan müfettişlerinin yaptığı inceleme sonrasında Sakarya Cumhuriyet Savcılığı tarafından soruşturma başlatılırken, Emniyet Genel Müdürlüğü de müfettiş raporu sonrasında idari soruşturma yaptı.
2 EMNİYET MÜDÜRÜNE DİSİPLİN CEZASI
Polis müdürleri hakkında süren idari soruşturma sonrasında İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu, Sakarya Emniyet Müdürlüğü'nde iddia edilen yasa dışı dinlemelerle ilgili açığa alınan İstihbarat Şube Müdürü Murat Akça hakkında 10 Mart tarihinde 'Kasıtlı olarak gerçek dışı rapor vermek, tutanak düzenlemeye imza vermek ve imza attırmak' suçlarından 32 kez meslekten ihraç kararı verdi. Eski İstihbarat Müdürü Murat Akça’nın yanı sıra istihbarat şubesinde çalışan biri komiser 7 polis memuru içinde aynı iddiadan meslekten ihraç kararı verdi. Yüksek Disiplin Kurulu'nun kararının gereğinin yapılması ile ilgili yazının için Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü'ne geldiği öğrenildi. Yüksek Disiplin Kurulu, yasa dışı dinleme iddialarının gündeme geldiği süre içerisinde Sakarya Emniyet Müdürlüğü görevlerini yapan Ali Bilkay ile Mustafa Aktaş içinde 'Denetim görevini yerine getirmemek' iddiasıyla 4 ay kısa süreli kıdem durdurma cezası verdi.
YASA DIŞI DİNLEME DAVASI
Bu arada Sakarya Emniyet Müdürlüğü'nde ortaya çıkartılan yasa dışı dinleme davasıyla ilgili Sakarya Cumhuriyet Savcılığı tarafından yapılan soruşturma sonrasında Sakarya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davaya 21 Nisan Salı günü baslanacak. Sakarya Cumhuriyet Savcısı Raşit Demir Dellal tarafından 'Kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, kişiler arasında aleni olmayan konuşmaları kayıt etmek' suçundan açılan davada Sakarya Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesince, aralarında AK Parti MKYK üyesi Çiğdem Atabek, Erenler Belediye Başkanı Cavit Öztürk, Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu, AK Parti Milletvekili Ali İhsan Yavuz’un danışmanı Süleyman Karakuş, emniyet mensuplarının da bulunduğu kişilerin 'Ergenekon Terör örgütü ve Organize suç örgütü mensubu' oldukları iddiasıyla mahkeme kararı olmadan dinlendikleri, görüşmelerinin kayıt edildiği öne sürüldü.
Soruşturma kapsamında 21 kişinin müşteki olarak ifadelerinin alındığı belirtilen iddianamade, Ergenekon soruşturmasında görev yaparken emniyet müdürlüğüne terfi eden eski Sakarya Emniyet Müdürü Mustafa Aktaş için 'Kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği ve kişiler arasında aleni olmayan konuşmaları kayıt etmek' suçundan 21 kez ayrı ayrı olmak üzere 105 yıl ile 247 yıl arasında, İzmir eski Emniyet Müdürü Ali Birkay içinde 4 kez olmak üzere 20 yıldan 52 yıla varan hapis cezası talep edildi. Sakarya Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Murat Akça ile İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde görev yapan 7 emniyet mensubu de iki ayrı suçtan 21 kez olmak üzere 105 yıl ile 247 yıl arasında hapis cezası talep edildi.