Bir süredir yürüttüğü kültürel faaliyetlerle dikkatleri üzerine çeken Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ), yeni bir uygulama ve araştırma merkezini hayata geçirdi.
Üniversite bünyesinde kurulan Medeniyet Araştırmaları ve Değerler Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin usul ve esaslarını düzenleyen yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Böylece BEÜ’de medeniyet ve değerler eğitimi başlıklarında önemli çalışmaların gerçekleştirileceği bir platform oluşturulmuş oldu. Değerler Eğitimi, Yaşayan Değerler Eğitim Programı (YDEP) adı altında 1995 yılında Birleşmiş Milletlerin 50. yıl dönümü kutlamaları için Brahma Kumaris`in hazırladığı uluslararası bir proje olarak uygulanmaya başlanmış ve UNESCO tarafından desteklenen bu eğitim, tüm dünya eğitimcilerinin ortak olduğu “Yaşayan Değerler Eğitimi” adı ile gündeme getirildi.
BEÜ tarafından yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:
“Hızlı ve baş döndürücü şekilde değişen dünyada savrulan değerler ve bu karmaşanın maruz bıraktığı çocuk ve gençlerimiz için değerler eğitimi, son yıllarda daha da önem kazanmıştır. Bütünleşme değil aksine bireyselleşmeye yönelen ve bir nevi toplumsal çözülme veya diğer adı ile değerler erozyonuna bir çözüm arayışı olarak ön plana çıkmıştır. Eğitim sadece birey için değil toplum içinde hayati bir fonksiyonu ifade etmektedir. Toplumsal ilişkilerin sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi ve geliştirilebilmesi için ortak değerlerden oluşan bir zemin zorunlu hale gelmiştir. Kısa adı MEDEM olan Medeniyet Araştırmaları ve Değerler Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi, kadim medeniyetimizin tüm yönleriyle ortaya konmasını sağlayan çalışma ve araştırmalar yürütecek ve yapılacaklar için bir akademik zemin oluşturacaktır. MEDEM’de ayrıca; üniversite mensuplarına, mezunlarına ve yöre insanına dönük eğitim ve kültür faaliyetleri gerçekleştirecektir. Bu çerçevede üniversite bünyesinde farklı fakültelere ve bölümlere ait akademik personelin yapacağı araştırmaların koordinasyonunu sağlayacaktır. Eğitim ve araştırma alanlarında çok önemli bir basamak olarak değerlendirilen Merkez, medeniyetle ilgili eğitim ve araştırma faaliyetleri ile araştırma ve inceleme çalışmaları yapacak öğrencileri, eğitimcileri, profesyonel kişi ve kurumları destekleyecek. Tanıtım ve kamuoyunun bilgilendirilmesine yönelik seminer, konferans, televizyon programı ve benzeri etkinlikler düzenleyecektir. Bunların yanı sıra ulusal ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapacak, kamu ve özel sektördeki kurum ve kuruluşlara merkezin çalışma alanına giren konularda araştırma, inceleme, danışmanlık ve benzeri hizmetleri de sağlayacaktır. Merkez ayrıca, farklı kültürler tarafından üretilen kültür ve sanat eserlerini araştıracak, bu çerçevede Roma, Bizans ve İslam toplumları ile çeşitli Türk topluluklarının mimari, süsleme ve el sanatları alanlarında ortaya koymuş olduğu kültürel mirası bilimsel metotlarla ele alacaktır. Merkezin amaçları doğrultusunda Dil ve Edebiyat Araştırmaları, İktisat Araştırmaları, Sanat ve Arkeoloji Araştırmaları, Siyaset Araştırmaları, Tarih Araştırmaları, Toplum Araştırmaları, Değerler Eğitimi Araştırmaları ve ihtiyaç duyulan diğer alanlarda birimler kurulabilecektir.”
“ALANINDA İLK OLAN MEDEM’DE ÇOK ÖNEMLİ ÇALIŞMALARA İMZA ATILACAK”
Merkezin kurulması ile ilgili bir açıklama yapan BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer; “Medeniyet Araştırmaları ve Değerler Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi bu alanda kurulan ilk merkez özelliğini taşımaktadır. Kurulan bu Merkez ile birlikte kadim medeniyetimizin, hak ettiği kalite ve nitelikte inceleme, değerlendirme ve yorumlamaya tabi tutulacağına inanıyorum. Merkezimiz ayrıca toplumumuzda bir arada yaşayan her bir bireyin temel değerler doğrultusunda sosyal, kültürel ve psikolojik açıdan kişisel gelişimlerine kazanımlar sağlamasını da amaçlamıştır. Medeniyet Araştırmaları ve Değerler Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi şimdiden üniversitemize yeni sorumluluklar yüklemiştir. Bülent Ecevit Üniversitesi akademik ve idari personelinin ve öğrencilerinin medeniyet ve değerler eğitimi konularında nitelikli bir çaba içerisine gireceklerinden eminim. Merkezin kuruluşuna emek veren tüm personelimize teşekkürlerimi sunuyor, MEDEM’in ülkemizin gelecek vizyonuna önemli katkılar yapacağına olan inancımı yinelemek istiyorum.” şeklinde konuştu.