Mersin Üniversitesi (MEÜ), Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilecek bir uygulamaya ev sahipliği yapıyor. Resüsitasyon Derneği ve Avrupa Resüsitasyon Konseyi (ERC) işbirliği ile MEÜ Tıp Fakültesi öğrencilerine, ücretsiz olarak “İleri Yaşam Desteği Uygulayıcı Kursu” düzenlendi.
MEÜ’den yapılan yazılı açıklamaya göre, Resüsitasyon Derneği ve ERC işbirliği ile MEÜ Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı ev sahipliğinde bugün başlayan kurs, iki tam gün sürecek. “İleri Yaşam Desteği Uygulayıcı Kursu”na, MEÜ Tıp Fakültesi altıncı 6. sınıf öğrencisi olan ve okul başarı derecelerine göre seçilmiş 24 aday katıldı.
İnsan yaşamını korumak ve kurtarmak için Resüsitasyon (yeniden canlandırma) standartlarının gelişmesini sağlamak üzere ulusal ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği içinde olan Resüsitasyon Derneği’nin, Türkiye’de ERC işbirliği ile ‘İleri Yaşam Desteği Uygulayıcı Kursları’nı tüm sağlık çalışanlarına uluslararası geçerliliği olan bir sertifikasyon programı ile gerçekleştirdiği belirtilen açıklamada, “Bu kurslar tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de belli bir ücret karşılığı gerçekleştirilmektedir. Ancak bu kez sosyal sorumluluk bilinci içerisinde Resüsitasyon Derneği, sahip olduğu misyonlarına bir yenisini ekleyerek ilk kez Tıp Fakültesi öğrencileri için bu kursu ücretsiz olarak gerçekleştirmeyi kabul etmiştir. Dernek, tüm ülkede bundan sonraki yıllarda da geleneksel olarak bu kursu bütün kurs masraflarının üniversiteler tarafından desteklenmesi karşılığında ücretsiz olarak gerçekleştirmeye karar vermiştir. Bu anlamda üniversitemiz Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilecek bir uygulamaya ev sahipliği yapacaktır. Bu konuda Mersin Üniversitesi Rektörlüğü bu proje için bütün imkanlarını seferber etmiştir” denildi.
Kurs içeriğinde yer alan teorik dersler, atölye çalışmaları, manken eşliğinde kardiyak arrest senaryo uygulamalarının, Türkiye’nin farklı illerinden gelen 12 ERC eğitimcisi tarafından verileceği kaydedilen açıklamada, şu bilgiler verildi: “Böylece teorik bilgisi verilmiş konuların çok sayıda senaryo çalışması ile pekiştirilmesi sağlanacaktır. İki tam gün sürecek kurs sonunda başarılı olan adayların sertifikaları ‘online’ olarak ERC (Edegem/BELÇİKA) ofisinden alınacak ve kendilerine takdim edilecektir. Adayların kurs sonunda alacakları bu belge Avrupa’da tanınan bir belge olacaktır.”