KKTC Sağlık Turizm Konseyi, Girne’de düzenlenen törenle Dünya Sağlık Turizm Konseyi’nin (GHTC) 54. üyesi oldu.
Basın toplantısında üyelik beratını GHTC Başkanı Emin Çakmak, GHTC Genel Sekreteri Yunus Gürkan ile Kuzey Kıbrıs Sağlık Turizm Konseyi Kurucu Başkanı Ahmet Savaşan imzaladı. Dünya Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı Emin Çakmak, “Hedefimiz Kıbrıs’ı sağlıklı yaşam adası yapmak olmalıdır. Sağlık için adaya gelenler Kıbrıs’ın altyapı imkanlarından faydalanmalıdır” dedi.
Çakmak, uzun dönem konaklamalarla aktif yaşam koşullarına uygun yatırımlar yapılmasıyla 12 ay turizmin Kıbrıs’ta hayata geçeceğini belirterek, “Dünya Konseyi’nin global partneri olan Türk Hava Yolları’nın imkanlarından faydalanmalısınız. THY Kıbrıs’ı sağlık turizmde dünyaya bağlıyor” şeklinde konuştu.
Törende Kuzey Kıbrıs Sağlık Turizm Konseyi Kurucu Başkanı Ahmet Savaşan, Kıbrıs’ta sağlık turizminin gelişmesi ve Kuzey Kıbrıs’ın farklı zenginlikleri yanında başta sağlık turizmi olmak üzere alternatif turizm çeşitleri ile tercih edilebilir hale gelmesini hedeflediklerini söyledi.
“KUZEY KIBRIS BİR RED OYU İLE KABUL EDİLDİ”
Dünya Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı Emin Çakmak, Dünya Sağlık Turizm Konseyi’nin kuruluşu hakkında bilgi vererek, üye ülkeler arasında yapılan elektronik oylama sonucu 53 ülkeden 52’sinin evet oyu ve 1 ret oyu ile üyeliğin gerçekleştiğini söyledi. Emin Çakmak, sağlık turizminin siyasi bir yanının olmadığı, öncelikli olarak insan sağlığı için çalışmalarını sürdürdüğü şeklinde görüş bildirildiğini söyledi. Çakmak, dünyada sağlık turizmi pazarının 500 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini belirterek, Kuzey Kıbrıs’a yönelik gelişecek ulaşım imkanları nedeniyle sağlık turizminde önemli bir merkez haline geleceğini bildirdi. Kuzey Kıbrıs’ın 300 gün güneş almasının avantaj olduğunu söyleyen Çakmak, “İleri aktif yaşam turizmi ön plana çıkacak ve buna yönelik köylerin kurulmasını bekliyoruz. Bununla birlikte özel hastaneleri, turizm altyapısı, ulaşımı ile Kuzey Kıbrıs’ın sağlık turizmine hazır olduğunu biliyoruz. Ancak sağlık turizminde devlet desteklerine ihtiyaç vardır. Bugün 319 üyemiz var ve dünyanın en büyük konseyiyiz. Arkamızdan gelenlerin 60 üyeleri bulunuyor. Kuruluştan bugüne 400 uluslararası etkinliğe imza attık. Agresif bir pazarlama yöntemiyle Türkiye’nin sağlık turizmini tanıtmaya çalıştık. Önümüzdeki Amerika, Almanya ve 30 yıl önce başlayan Tayland, Malezya gibi ülkeleri bu çalışmamızla yakalıyoruz. 21’ci sıradan girmiştik 2005’te başladık ve 10 yılda büyük gelişme gösterdik. 2014’te sağlık turizminin tüm segmentlerinde 726 bin sağlık turisti ağırlayarak Türkiye’ye 5.2 milyar dolar katkı sağladık. Hedefimiz 750 bin hasta ve 6-6.5 milyar dolar gelirdir. Türkiye sayısalda 5. sırada, gelirde fiyatlarımız Tayland ve Hindistan’dan yüksek olmasına rağmen Amerika ve Almanya’dan sonra Türkiye 3. sıraya oturdu. Eylül’de Kiev Sağlık Turizm Fuarı’nda Rusça konuşan ülkelerle buluşacağız. 7-8 Ekim’de Dubai Sağlık Turizm Fuarı’nda yer alacağız. Kuzey Kıbrıs Sağlık Turizm Konseyi’nin devlet destekli olarak bu etkinliklerde yer almasını arzu ediyoruz. Kıbrıs’ta Dünya Sağlık Turizm Konseyi’nde aktif görev almalıdır” ifadelerini kullandı.