Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, çiftçinin sözleşmeli tarıma yönelmesi gerektiğini söyledi.
Müstahsilin borç batağında olduğunu ileri süren Aktaş, “Kredi kullanmadığı banka yok gibi. Bir yerden kredi alıp başka bir yeni kapatıyor ve borç her geçen gün büyüyor. Her yıl daha çok kazanabilme umudu ile daha çok ekim yapıyor. Ancak her yıl daha da borç batağına saplanıyor” dedi.
Çiftçinin sözleşmeli tarıma yönelmesi gerektiğini dile getiren Sadi Aktaş, “Tohumluk ve slajlık mısır, taahhütlü bezelye gibi ürünlere yönelmeli. Ayrıca klasik biber ekiminden ayrı ihracat firmalarının istediği biber ve değişik ürünlere yönelmeli. İhracat firması ilçemizde istediği ürünleri bulamayınca başka yerlere gidiyor. Avrupa artık kilo ile alım yapmıyor, gram ile alım yapıyor. Bu yüzden renk ve çeşitte Avrupa’nın istediği ürünlere yönelmeli. İşçilik maliyetleri çok yüksek. Çiftçi fazla ekim yaptığında kazancını işçilere veriyor. Ama küçülse ve aile tarımına yönelse daha çok kazanacak. Yenişehir’de eskiden de 15 bin dönüm biber ekiyordu. Şimdi de aynı şekilde ekim yapılıyor. Fakat eskiden ilçemizde 40 ihracatçı firma varken şimdi 15’lere düştü. Üstelik hep aynı çeşit mahsul var” diye konuştu.
Yenişehir biberinin eskiden iç piyasada da çok tüketildiğini belirten Sadi Aktaş, “Artık Türkiye’nin bir çok bölgesinde biber ekiliyor. Bu yüzden bizim çiftçimiz hem az ekecek, hem de değişik biber çeşitleri ekecek. Başka türlü para kazanması mümkün değil” dedi.
Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, mahallelere gidip çiftçiyi bilgilendirdiklerini sözlerine ekledi.