KARABÜK (AA) - Ödüllü "Safranbolu'da Zaman" belgesel filminin yönetmeni merhum Süha Arın anısına Safranbolu'daki tarihi bir konakta oluşturulan Süha Arın Kültür ve Sanat Merkezi, sanatçının belgesel sinema tarihini yansıtan materyalleriyle ilgi görüyor.

 ''Safranbolu'da Zaman'' adlı belgesel filmle 1977 yılında 14. Antalya Film Festivali En İyi Kısa Metrajlı Film Dalında Altın Portakal Ödülünü alan ve 2004'te yaşamını yitiren Arın'ın ailesinin Safranbolu'ya bağışladığı kameraları, kitapları, ödülleri ile filmlerinde kullandığı çeşitli araç ve gereçleri merkezde sergileniyor.

Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı Başkan Yardımcısı İsmail Tımar, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  Süha Arın'ın ilçe için ayrı bir öneme ve değere sahip olduğunu, bölgede de çok sevildiğini söyledi.

 Sultan İkinci Abdülhamid tarafından 1906’da yaptırılan, uzun süre cezaevi olarak kullanıldıktan sonra kapatılan tarihi binada bir süre önce merkezi oluşturduklarını anlatan Tımar, "Arın emekli olduktan sonra geride kalan yaşamını Safranbolu’da geçirmeyi arzu etmiş, ne yazık ki 2004 yılında vefat etmiştir. Ailesi asil bir davranışla sanatçıya ait tüm kitapları, çalışma odasını, ödüllerini, kullandığı kamera ve araç gereçleri Safranbolu’ya armağan etmiştir" diye konuştu. 

Tımar,  "Safranbolu'da Zaman" belgesel filminin ilçenin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmesinde büyük rol oynadığını vurgulayarak şöyle konuştu:

"Film ulusal ve uluslararası alanda çok büyük ilgi görmüştür. Akıp giden zaman ile bu zenginliğin giderek kaybolmasına duyulan acı ve üzüntü filmde bir ağıt olarak izleyicilerin dikkatine sunulmuştur. Bu filmle sadece Türkiye ve dünya değil, Safranbolu’da yaşayanlar da tarihi ve kültürel hazinenin farkına vardı. Şimdi büyük ustanın anısını bu merkezle yaşatıyoruz. Belgesellerinin DVD'leri, almış olduğu ödüller, kullanmış olduğu çok nadir bulunan kameralar, bunlara ait lensler, film montaj ve seslendirme cihazları, 16 milimetrelik bir sinema makinesi, araç ve gereçler ile 2 bin eserden oluşan çok değerli kütüphanesi de burada yer almaktadır."

 Yaklaşık 4 ay önce açılan merkezi 5 binin üzerinde ziyaretçinin gezdiğini vurgulayan Tımar, "İletişim Fakültesi öğrencileri, turistler, bölgemizde bulunan sanat tarihi araştırmacıları ve meraklıları, Süha Arın'ın çok önemli eşyalarını, ödül almış olduğu filmlerin DVD'leri görmek için merkeze akın ediyor" ifadesini kullandı.