4. Yeni Medya Konferansı, Kadir Has Üniversitesi’nde ’içerik’ temasıyla gerçekleşti.
Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü’nde gerçekleşen 4. Yeni Medya Konferansı’na Hürriyet Dijital Yayınlar Koordinatörü Bülent Mumay, Onedio kurucu ortaklarından Kaan Kayabalı, listelist.com’un kurucusu? Ahmet Kırtok, bobiler.org kurucu ortaklarından Ozan Tüzün, MediaKraft Türkiye yönetici ortaklarından Ersan Özer, SEM SEO Direktörü/ContentUS kurucusu? Serbay Arda Ayzıt, yemek.com Ürün Müdürü Batuhan Apaydın gibi alanında uzman konuşmacıların yanı sıra, Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın ve birçok akademisyen katıldı.
“İçeriğin bir üretim ve yayıncılık bir de yönetim ve pazarlaması var. İçeriği iyi üretenler, farklılık yakalayabilenler yeni medya üzerinden isterse ekmek satsınlar çok büyük başarılar elde edeceklerdir” diyen Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü Öğretim Üyesi İsmail Hakkı Polat, yeni medyayı toplumsal boyuta getiren ülkelerin refah ve bolluk içinde yaşayacaklarını, doğru kullanamayan ülkelerin ise kaosa sürükleneceğini, çünkü yeni medyanın bireyleri, toplumları, siyaseti, devletleri, hatta dünyayı baştan sona değiştirebilecek güce sahip olduğunu ifade etti.
“YENİ MEDYA DÜZENİ DİYE BİR ŞEY YOK”
Yeni medya düzeni şeklindeki adlandırmanın yanlış olduğunu dile getiren Polat, “Yeni medya düzeni diye bir şey yok. Çünkü bireyin kamerayı tuttuğu andan itibaren artık eskiden alıştığımız gibi bir gazete, televizyon veya radyo düzeninden söz edemezsiniz. Dolayısıyla bu düzensizlik içinde dünyayı algılamak ve buradaki fırsatlara toplumsal ve bireysel çözümler bulmak gerekiyor” şeklinde konuştu.
İçerik konusunun, yeni medyanın geleneksel medyadan en çok ayrıştığı alan olduğunu dile getiren İsmail Hakkı Polat, konuşmasına şöyle devam etti:
“Geleneksel medyada çok daha derin araştırılan ve paketlenerek çok daha öz ve ciddi yönleriyle tüketiciye sunulan içerik dediğimiz olgu, yeni medyada bazen bir günaydın mesajı bile olabiliyor. Bu bağlamda artık medya dediğimiz şey, kullanıcının her şeyi paylaştığı bir yaşam alanı. En güncel olarak Periscope, Meerkat gibi uygulamalar da hayatımıza canlı televizyonu soktu."
“MEDYAYI OLUŞTURAN UNSURLARIN EN ÖNEMLİSİ İÇERİK”
Konferansta konuşan Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, yeni medyayı oluşturan boyutları açıklarken, “Yeni medyayı oluşturan 3 temel unsur var. Veri boyutu, insanlara aktarıldığı ağ boyutu ve verilerin insanlara aktarım şeklini ortaya koyan içerik boyutu var. Bunlardan belki de en önemlisi ve en çok tartışılanı içerik” ifadelerini kullandı.