Adana Büyükşehir Belediyesi ve Adana Kent Konseyi tarafından düzenlenen Engelsiz Adana Çalıştayı Sonuç Bildirgesi açıklandı.
Sivil Toplum ve Kamu Kurumlarını temsilen toplam 371 aktif katılımcının gün boyu engellilerin yaşadığı sorunları dile getirdiği çalıştay, Çukurova Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Güneş’in sonuç bildirgesini okumasıyla sonlandı.
Kamu ve özel alanlardaki yaşamsal alanların standartta olmaması, Bunların çözümü için bugüne kadar yasaklayıcı önlemler işe yaramamıştır. Teşvik edici ve ikna edici önlemler devreye sokulmalıdır. Kaldırım, yol, rampa, park, bankamatik, WC gibi ortak kullanım alanlarında sorunlar aciliyet ile çözülmelidir.Tüm devlet daireleri engelsiz hale getirilmelidir.
FARKINDALIK-EĞİTİM: Bu Çalıştayın ortaya koyduğu en dikkat çekici talep engellilerin engelsizlerin eğitilmesi konusundaki talebi olmuştur. Engelliler engelsiz bireylerin konu hakkında bilgi sahibi olmadığını düşünmektedir. Bu amaçla da farkındalığı artıcı faaliyetler ve eğitimler düzenlenmelidir.
TRAFİK VE ULAŞIM: Toplu taşıma araçlarıyla ilgili çok sayıda şikayet gelmiştir. Engelliler özellikle dolmuş ve halk otobüs şoförlerine dönük eğitim faaliyeti talep etmektedir. Şikayetlerin en çok bu alanda yoğunlaşmaktadır
İNSAN KAYNAKLARI: Tüm kurum ve kuruluşlarda engelli çalışan sayısı artırılmalı ve Engelli konusunda bilgi sahibi kalifiye personel sayısı artırılmalıdır
ENGELLİ SÖMÜRÜSÜ: Çalıştayın önemli vurgularından birisi engelli sömürüsüne son verilmesi talebi olmuştur. Engellilik durumunu kötüye kullanan derneklerle üreten dernekler arasında farkın net ortaya konulması, üreten, proje yapandan yana tavır alınması istenirken özellikle engelli konusunda yeterli bilgi sahibi olmadan duygusal sömürüye dayanan kampanyalara son verilmesi ,destek verilmemesi istenmiştir.
YASAL DÜZENLEMELER VE ETKİN UYGULANMAMASI: Yasada yer alan pek çok kural önemsenmeyerek uygulanmamaktadır. Yasalar gereklilikler yerine getirildiği takdirde sorunların çözümüne önemli katkı yapacaktır. Bunun yanı sıra mevzuattaki eksiklikler tamamlanmalıdır.
SAĞLIK VE SOSYAL GÜVENLİK: Özellikle engelli hasta raporlarının alınmasında yaşanan sıkıntılar giderilememiştir. Randevu, yataklı hasta konusunda sıkıntılar sürmektedir. Emeklilik, maaş bağlanması gibi konularda çok sayıda sorun yaşanmakta doğru danışmanlık hizmetine ihtiyaç duyulmaktadır.
Adana Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Durmuş Ökten ise "Sosyal İşler Daire Başkanlığı olarak Engelsiz Adana ile ilgili her türlü desteğe hazırız. Biz Adana’yı birlikte yaşayacağımız bir şehir yapmak için çalışıyoruz. Adana şu anda yüzde 30 oranında engelsiz bir şehir. 2017 yılındaki Avrupa Birliği Engelsiz Şehirler Ödülleri’ne talip bir şehiriz. Kamu ve sivil toplum kuruluşlarıyla beraber Adana’yı engelsiz bir şehir haline getireceğiz" dedi.
Adana Kent Konseyi Genel Sekreteri Ekrem Aslan da, “Bugün sizler konuştunuz, Kent Konseyi olarak biz dinleyici durumundayız. Kent Konseyi çocukların, gençlerin, engellilerin ve kadınların toplumsal hayatta karşılaştıkları sorunların çözümü noktasında üzerine düşenleri yapmakla sorumludur. Bir köprü görevi görür” dedi.
Adana Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Ali Duran Karakaya, “Bana göre asıl sorun sokaktaki engelsiz bireylerin eğitimi. Şehri yönetenlerin ve sokaktaki bireylerin engelli bireylerle alakalı doğru farkındalığı aktarma sorumluluğumuz var. Çalıştayla ilgili geniş rapor bir ay içinde önümüzde olacak. Kent Konseyimize, STK’larımıza ve duyarlı hemşehrilerimize çok iş düşüyor. Bu işin takibini yapmamız lazım” şeklinde konuştu.