23 Nisan Kosova Türkeri’nin Milli Bayramının 8 günlük kutlamaları Prizren’de düzenlenen resepsiyonla son buldu.
Çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleşen resepsiyona, Kosova Başbakanı İsa Mustafa, Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Arnavutluk Kamu Yönetimi Bakanı Milena Harito, Kosova Devlet Bakanı Rasim Demiri, Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Kosova ve Bulgaristan Meclisi’ndeki Türk milletvekilleri, Prizren ile İpek belediye Başkanları, Türk Temsil Heyeti Başkanlığı, TİKA, Yunus Emre Enstitüsü ile Prizren İslam Birliği ile Kosova ve Türkiye kurum ve temsilcileri katıldı.
İki ülkenin milli marşlarının okunması ile başlayan törenin açılış konuşmasını 23 Nisan Kosova Türkleri Milli Bayramı Tertipleme Kurulu adına yapan Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, 8 günlük yoğun etkinliklerin yer aldığı kutlamaların sona erdiğini belirterek, kutlamalarda payı ve desteği geçen tüm kurum ve kuruluşlara teşekkürlerini ifade etti. Bulgaristan Meclisi’ndeki Türk milletvekili Şabanali Ahmed yaptığı konuşmada, komünist rejimin çökmesiyle birlikte Balkanlarda suni olarak bastırılan ağır sorunların tekrar su üstüne çıktığını, savaşlardan büyük acılar yaşandığını, ancak, bu zorlu dönemlerde bile Balkanlarda yaşayan Türklerin hiç bir zaman yapıcı, hoşgörü ve barışçıl yaklaşımlarından ödün vermediğini belirtti. Resepsiyona katılan Arnavutluk Kamu Yönetimi Bakanı Milena Harido, “Gerçekte istediğimiz Balkanlar budur. Bu, birlikte yaşanabilecek, beraber çalışabilecek, Balkanların çeşitliliğidir. Ve hep birlikte tarihte yeni bir sayfa açmalıyız” dedi.
Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru ise, Kosova’nın, Türkiye’nin çok yakın ilişkiler içinde olduğu kardeş bir ülkeyi teşkil ettiğini belirterek, “Kosova’nın bağımsızlığına kavuştuğu ilk günden itibaren Türkiye Kosova’yı her platformda çok sıkı bir şekilde desteklemektedir. Kosova ile ilişkilerimiz her düzeyde ve her alanda siyasi, ekonomik , kültür alanında her geçen gelişmektedir” ifadelerini kullandı. Kosova’da Türk kardeşlerimizin refah içinde ekonomik şartları gelişmiş bir şekilde yaşıyor olmalarından, huzurlu bir şekilde hayatlarını devam ettirmelerinden özel mutluluk duyduklarını kaydeden Koru, annesi ve babasının Prizrenli olmaktan dolayı büyük gurur ve mutluluk duyduğunu söyledi.
23 Nisan Kosova Türkleri Milli Bayramı’nın çok önemli bir bayram olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Kosova Başbakanı İsa Mustafa, “Kosovalı Türklerin Bayramı, Kosova’nı tüm vatandaşlarının bayramıdır. Çünkü biz hep birlikte devlet kuruyoruz. Kosova’nın demokratik ve Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayı arzulayan bir ülke olarak tesis edilmesi yolunda çeşitli zorlukları birlikte aştık” dedi. Kosovalı Türkler aracılığıyla Türkiye ile Kosova arasında işbirliği köprüsü inşa ettiklerini vurgulayan Mustafa, ülkedeki tüm diğer topluluklar gibi Türklerin de ekonomik, kültürel ve eğitim seviyelerinin yükseltilmesi için çok çalışacaklarını söyledi.
Konuşmaların ardından Kosova’nın ünlü Türk sanatçı Aluş Nuş ve orkestrası tarafından davetlilere konser verildi.
23 Nisan Kosova Türkleri Milli Bayramı kutlamaları kapsamında, 19-26 Nisan tarihleri arasında çok sayıda etkinlik düzenlenmişti.