ABD Merkez Bankası Başkanı Powell'ın dünkü açıklamalarıyla uluslararası piyasalarda altın fiyatları rekor seviyelere tırmanırken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ise gün içerisinde 500 baz puanlık faiz artışıyla dolar ve altın fiyatlarının ateşini bir nebze olsun söndürdü.

Ancak, ekonomistlere göre, yaz aylarında ABD'nin faiz indirimleriyle birlikte altın fiyatlarında yeni rekorlar kaçınılmaz görünüyor. Yatırımcılar için her zaman "güvenli liman" olan altın hakkında ise ilginç bir iddia ortaya atıldı.

Dikkat çeken piyasa analizleriyle tanınan ve aynı zamanda bir kuyumcu dükkanı işleten ekonomist İslam Memiş, geçen yıl alınan altın ithalatı ve üretimine yönelik kısıtlamalara yeni bir önlem ekleneceğini öne sürdü.

MALİYE BAKANLIĞI, ÜRETİMİ YASAKLAYACAK

İslam Memiş, yakın bir gelecekte gram altın üretiminin yasaklanacağını öngördü. Ekonomi yönetiminin geçen yıl başlattığı altın işlemlerine yönelik kısıtlamaların bu yıl da devam edeceğini belirten Memiş, 2023'te çeyrek ve yarım gram altın üretiminin durdurulacağını, 2024'te ise 22 ayar gram altınlar için aynı adımın atılacağını açıkladı.

Karar tüm bankalara gönderildi! Temassız ödeme limiti yükseldi Karar tüm bankalara gönderildi! Temassız ödeme limiti yükseldi

Sektörde bu yönde bir adımın atılacağına dair duyumlar aldığını belirten Memiş, bu hamlenin oldukça yanlış olduğunu vurgulayarak, yetkililerin bu karardan vazgeçmesi gerektiğini ifade etti.

22 AYARLIK ALTINLARI KAPSAYACAK KISITLAMA

Altın üretimine yönelik bu tür kısıtlamaların birikim alışkanlıklarını değiştireceğini ifade eden Memiş, düşük bütçeli ve birikimlerini gram altın alarak oluşturan vatandaşların, piyasada bulunan gram altınlara erişiminin kısıtlanması durumunda, birikim yapma niyetindeki paraların yeniden piyasaya döneceğini ve bu durumun enflasyonu tetikleyebileceğini belirtti.

Bütçesi sınırlı olan vatandaşlar için önemli bir birikim aracı olan gram altının, geçtiğimiz haftalarda yaşanan sert hareketlerin ardından rekor seviyelere yükseldiğini vurgulayan Memiş, yetkililerin bu konuda vatandaşa destek olmasını umduklarını dile getirdi.

İlk aşamada, söz konusu kısıtlamanın yalnızca 22 ayarlık gram altınlar için geçerli olacağını belirten Memiş, ilerleyen zamanlarda bu sınırlamanın 24 ayar altınlar için de uygulanabileceği uyarısında bulundu.

Bu adımın atılması durumunda, elinde altın bulunan vatandaşlar satış yapabilecek olsalar da, kesme altına yönelik uygulanan kısıtlamanın bir benzerinin gram altın için de geçerli olacağını ifade etti.

günboyu

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.


10/10
Türkiye'nin 81 ilinde yasaklanıyor: Altın sahipleri ecel terleri dökecek 10
Bu durumda birçok kuyumcu, 22 ayarlık gram altınları kabul etmeyeceği için piyasada satış talebinin azalacağını ve beklentilerin aşağı yönlü olacağını belirtti.