Yeni asgari ücret zammı için Asgari Ücret Tespit Komisyonunun bir araya gelmesi bekleniyor. Tespit çalışmaları için saha araştırmaları devam ederken Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 5 Haziran’da mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıklaması önemli bir etken olacak. TÜİK’in açıklayacağı veriler ile 5 aylık enflasyon rakamları ortaya çıkacakken Asgari Ücret Tespit Komisyonu bu rakamı dikkate alarak asgari ücrete zam yapacak. Peki Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantı tarihi ne zaman? Asgari Ücret Tespit Komisyonu ne zaman toplanacak? Asgari ücrete ne kadar zam yapılacak? İşte detaylar…

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU TOPLANTI TARİHİ NE ZAMAN? 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun haziran ayı içerisinde toplanacağı düşünülüyor.

Ocak 2023 zammı sonrası konuşulmaya başlanan asgari ücret zammı ile ilgili seçim döneminde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temmuz ayını işaret etmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yeni oluşturulacak bakanlar kurulu ile ekonomi yönetiminin belirlenmesi sonrası Asgari Ücret Tespit Komisyonu yeni asgari ücret zammı için bir araya gelecek.

Sabah gazetesinin haberine göre, Meclis'in açılmasıyla birlikte yeni kabine oluşturulacak ve bu sürecin ardından asgari ücret, memur ve emekli maaşları için hızla çalışmalara başlanacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri, bir süredir Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla yeni asgari ücreti belirlemek için çalışmalar yürütüyordu. Yeni kabine belirlendikten sonra, asgari ücret için bir zam kararı alınacak.

ASGARİ ÜCRETE NE KADAR ZAM YAPILACAK? 

Yeni kabinenin belli olması ile Asgari Ücret Tespit Komisyonu, hükümetin çağrısıyla bir araya gelecek. Komisyon 5'er kişilik ekipler şeklide toplamda 15 kişi olacak biçimde işçi, işveren ve hükümetten oluşuyor. Karar oy çokluğu ile alınıyor. Asgari ücret zammında artan milli gelirin tüm tabana yayılması için düzenlemelerin de yapılacağı konuşuluyor.

Temmuz ayında asgari ücrete yapılacak zammın yanı sıra çalışanların alım gücünü artırmak amacıyla maaşlarda vergi ayarı yapılması hedefleniyor. Yeni düzenlemeyle birlikte, çalışanların gelirlerini artırmaya yönelik vergi düzenlemeleri yapılacak. Bu konuda işçi tarafını temsil eden TÜRK-İŞ ve işveren tarafını temsil eden TİSK'in görüşleri alınarak taslak çalışmalar yapılıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu düzenlemelerin yürütülmesinden sorumlu olacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) beklenti anketi ve ekonomistlerin tahminlerine göre, yeni asgari ücretin belirlenmesinde önemli bir gösterge olan 6 aylık enflasyon oranının %20 ile %23 arasında olması bekleniyor. TÜİK'in 5 Haziran tarihinde Mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıklamasıyla birlikte, 5 aylık enflasyon oranı netleşecek ve bu veri Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ele alacağı bir faktör olacak.

Haziran ayında toplanacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, müzakereleri yürütecek ve yeni asgari ücretin belirlenmesi için çalışmalar yapacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, optimum asgari ücretin tespiti için TÜİK'in verilerine dayalı anket ve saha çalışmalarına başladı.

TÜRK-İş, işçi tarafını temsil ederek talep ettiği rakamı sunacak, TİSK ise verebileceği rakamı belirtecek. Taraflar ellerindeki verileri masaya yatırarak görüşmeleri sürdürecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in ifade ettiği "500 dolar"lık alım gücü kritik alt sınır olarak önem taşıyor. Yeni asgari ücretin, refah payıyla birlikte %30 ila %35 arasında bir artış göstereceği neredeyse kesin olarak kabul ediliyor.

Refah payını dikkate aldığımızda, asgari ücret zammı için birinci seçenek olarak %30 zam formülü ön plana çıkıyor. Temmuz ayında asgari ücrete %30 zam yapılması durumunda, net ücret 11.058 TL ve brüt ücret 13.010 TL olacak. Geçtiğimiz yıl temmuzda yapılan zam da yaklaşık olarak %30 civarındaydı. Eğer Temmuz ayında asgari ücrete %35 zam yapılırsa, net ücret 11.475 TL ve brüt ücret 13.500 TL olacak. Bu durumda, Temmuz ayında emekli ve memur maaşlarına, Ocak 2023 döneminde verilen refah payına benzer bir uygulama yapılması söz konusu olacak.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.