İzmir’in Aliağa ilçesinde düzenlenen iş sağlığı ve işçi güvenliği konulu bir panele katılan Soma faciasının canlı tanığı Arif Şengül, yaşanan faciadan sonra yaşadıklarını anlattı.
Soma ilçesinde, geçen yıl 301 kişinin hayatını kaybettiği madende işçi olarak çalışan ve maden kapandıktan sonra işsiz kaldığını belirten Arif Şengül, yaşanan olaydan sonra mağdur ailelere bir takım sözler verildiğini ancak verilen sözlerin yerine getirilmediğini bildirdi. Şengül, aralarında maden işçilerinin de bulunduğu işçilere şunları söyledi: "Hadisenin üzerinden bir yıl geçti. Bu süre zarfında bize verilen sözler tutulmadı. Hiçbir işçi işinden olmayacak demelerine rağmen 2831 kişi işten çıkarıldı, hatta tazminatları bile ödenmedi." Bölge halkının tarım ve hayvancılık gibi tüm geçim kaynaklarının ellerinden alınarak, bir nevi madende çalışmaya mahkum bırakıldığını söyleyen Arif Şengül, facianın üzerinden bir yıl geçmesine rağmen iş bulamadığını, aldığı işsizlik maaşı ile dört çocuğuna ve eşine bakmak zorunda bırakıldığını söyledi.
Arif Şengül, maden faciaları hakkında süren davalara dikkat çekerek kamuoyunun bu davaları takip etmesi gerektiğini kaydetti. Şengül, bu davaların çok önemli olduğunu belirterek "Sonucu sadece sorumluların ceza almaları olarak görmüyoruz. Verilen ceza, emsal teşkil etmeli ki bir daha bu ve benzeri facialar yaşanmasın” şeklinde konuştu.