AYDIN’DA DOKTORALI KEÇİ ÇOBANI

Aydın Efeler’de yaşayan Çağlar Öztürkler, kızına taze ve doğal süt sağlamak amacıyla başladığı keçi çobanlığını artık tam zamanlı meslek haline getirdi. İki üniversite mezunu ve doktora derecesine sahip olan Öztürkler, şu anda 62 keçisiyle doğayla iç içe bir yaşam sürüyor.

Türkiye’de genellikle düşük eğitimli kişilerin yaptığı düşünülen keçi çobanlığı, Öztürkler’in eğitimli kimliğiyle dikkat çekiyor. Çobanlığa başladığında, özellikle annesi başta olmak üzere çevresinden olumsuz tepkiler alan Öztürkler, köy yaşamı deneyimi olmamasına rağmen kısa sürede işinde uzmanlaştı.

Eski AK Partili milletvekili İsmail Bilen evinde ölü bulundu
Eski AK Partili milletvekili İsmail Bilen evinde ölü bulundu
İçeriği Görüntüle

"HER ŞEY BİR KEÇİYLE BAŞLADI"

Yaklaşık iki yıl önce, kızının sağlıklı gelişimi için bir anaç keçi aldığını ifade eden Öztürkler, “Aydınlıyım ve yaklaşık iki yıldır bu işle uğraşıyorum. Başlangıçta sadece hobi amaçlıydı ama zamanla sayımız arttı. Bugün 62 keçim var. Tek bir anaç keçiyle başlamıştım. Kızım 1.5 yaşında ve ona taze süt verebilmek için böyle bir adım attık. Keçimiz yavruladıktan sonra sayımız çoğaldı. Bu yıl 30’dan fazla yavrumuz oldu,” diye anlattı.

"ANNEM İŞİME İLKTE ŞAŞKINDI"

Alışılagelmiş çobanlardan farklı olarak kulağında küpe ve şortuyla keçi bakımını sürdüren Öztürkler, esas mesleğinin gıda teknikerliği ve işletme olduğunu belirtti. “İki üniversite mezunuyum, gıda teknikerliği eğitimi aldım, ardından işletme fakültesini tamamladım ve yüksek lisans yaptım. Bazıları ‘Neden bu kadar okudun, sonra çoban oldun?’ diye soruyor. Annem de ‘Sana bu iş yakışmıyor, köyde yetişmedin’ demişti. Ailemde köyden gelen biri yok ama eşim hep destek oldu. İşimi gerçekten severek yapıyorum,” dedi.

"GENÇLER HAYVANCILIĞA GİRMEKTEN ÇEKİNMESİN"

Öztürkler, hayvan sevgisi olan gençlere hayvancılık yapmalarını önerdi ancak gerçekçi olmalarını vurguladı. “Bu işin zorlukları var ama doğru sevgiyle yapılırsa sürdürülebilir. Gençlere tavsiyem, hayvancılığa başlamaları. Devlet desteği de önemli. Bu iş, sermaye ve zamanla kazanç getiren bir işletme haline geliyor. Anaç sayısı belli bir seviyeye ulaşınca ekonomik getirisi oluyor. Benim içinse bu mesleğe başlamamda en büyük etken hayvan sevgim ve çocuğumun sağlığı oldu,” diyerek mesleğine olan bağlılığını ifade etti.

Kaynak: İHA