Malatya Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği ve Malatya Doğa ve Hayvanlar İçin El Ele Derneği sokak hayvanları sorununun kanayan bir yara olduğunu belirterek ortak bir basın açıklaması yaptı.
Malatya Doğayı Ve hayvanları Koruma Derneği Dernek Başkanı Filiz Yenier Erdem ve Malatya Doğa ve Hayvanlar İçin El Ele Derneği Dernek Başkanı Gülsüm Fırat’ın yaptığı ortak açıklamada şu sözlere yer verildi:
“Bir türlü çözüm yolu bulunamayan sokak hayvanlarına halkın tepkisi de her geçen gün büyümektedir. Battalgazi ve Yeşilyurt Belediyeleri merkezde bulunan sokak hayvanlarını toplayıp ıssız bölgelere atmakla ölüme terk etmekteler. Aynı zaman da 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nu da alanen ihlal ve hiçe saymaktalardır.
Oysa ki, kısırlaştırılmış bir sokak köpeği kızgınlık döneminde ki (çiftleşme) hormonları en alt seviyede olduğu için saldırma güdüsü ortadan kalkar. Bunu bilmelerine rağmen Malatya Büyük Şehir ve çevre Belediyelerin kısırlaştırma operasyonların da, yetersiz kaldıkları için kızgınlık dönemlerinde gruplaşma olduğundan, açlığında vermiş olduğu durumlardan dolayı saldırganlıkları ön plana çıkar. Biz aynı zaman da insan sağlığını ve refahını düşündüğümüz için ortak bir karar aldık. Bugünden itibaren iki derneğin beraber hareket etmesi gerektiğini onaylayıp kamuoyuna sunduk.
Umuyoruz ki, Malatya büyük Şehir Belediyesi Başkanımız Sayın Ahmet Çakır, seslenişimize duyarsız kalmaz ve Malatyamızın adına yakışır bir şekilde çevre illere de örnek olacak, hayvan barınma ve kısırlaştırma merkezi inşaa edip, düzgün bir ekiple hizmete sunar.
Bu çalışmaların neticesinde insan sağlığı ve hayatını ve aynı zaman da bizlerle beraber yaşayan sokak hayvanlarının sağlığı açıcından da oluşabilecek riski ortadan kaldırmış olacaklardır.”