Ankara’da düzenlenen etkinlikte kadınlar zumba yaparak kansere dikkat çekti. Medicana Hastanesinde gerçekleştirilen bir etkinlikte konuşan Kanserle Dans Derneği Başkanı Doktor Figen Ar, "Hastalığı önlemek, hastalıkla uğraşmaktan daha kolay bir seçenek" dedi.

Medicana Hastanesinde, jinekolojik kanserlerin erken teşhisine farkındalık oluşturmak amacıyla program düzenlendi. Etkinlikte düzenlenen söyleşide hastalıkların tarama yöntemi konuşulurken zumba gösterisi ile etkinliğe renk katıldı.

"Yılda bir kez mutlaka kontrol yapılmalı"

Jinekolojik kanserler hakkında bilgi veren Operatör Doktor Yusuf Ergün, erken tanı ve erken teşhis için tarama testlerinin mutlaka yapılması gerektiğinin altını çizdi. HPV aşılamasının da ergenlik döneminden itibaren yapılması gerektiğini dile getiren Ergün, bu yöntemin ucuz ve kolay bir yöntem olduğunu da belirtti. Sağlık problemi olmayan kadınların da senede bir kez kontrolden geçmesi gerektiği mesajını verdi. Kanser tedavisinde 3 seçenek olduğunu ifade eden Ergün bunları cerrahi yöntem, kemoterapi veya radyo terapi şeklinde sıraladı.

"Genç kızlarımız HPV aşıları yaptırsın"

Kanserle Dans Derneği Başkanı Doktor Figen Ar da, hastalığı önlemenin, hastalıkla uğraşmaktan daha kolay bir seçenek olduğunu dile getirdi. Ar, "Biz bu bağlamda hastalarımızla doktorlarımız arasında köprü oluşturmak adına çalışmalar yapıyoruz. Ayrıca rahim kanserine karşı genç kızlarımızın da HPV virüsüne karşı da aşılanmalarını öneriyoruz" şeklinde konuştu.

Programda yer alan Şaziye Demirsu isimli katılımcı ise, kendisinin 8 yıl önce tesadüfen kanser olduğunu öğrendiğini ve okulda çalışan diğer öğretmenlerin de endişelenerek kontrol yaptırdıkılarını ve çoğunun bu sayede erken teşhis ile kanseri yendiğini söyledi. Demirsu bu kapsamda doktora erken evrede gitmenin önemini vurguladı.