Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Havva Yurdunuseven BayzatKürtün Vadisi'nin dere kenarında yer alan ve taban suyu yüksek olan bir konumda olduğuna dikkat çekerek, "Kürtün Vadisi'nin imara açılması, meydana gelebilecek bir depremde zemin sıvılaşması nedeniyle telafisi mümkün olamayacak sonuçlar da doğurabilecektir" dedi.

BİNLERCE YILLIK OLUŞUM 

Önceki gün Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde yeniden jeolojik ve jeoteknik çalışmaların yapılacağı gerekçesiyle bekletilmesine karar verilen Kürtün Vadisi'nin imara açılması konusuna Bayzat'tan da tepki geldi. Bölgenin birinci derece sulu tarım arazisi olduğuna dikkat çeken Bayzat, şunları söyledi:

Kürtün çayının Çivril'den başlayan ve denize döküldüğü yere kadar olan yaklaşık 10 kilometrelik bölümünün her iki yanını kapsayacak şekilde alüvyal toprak özelliğindedir. Bu kısımdaki topraklar binlerce yıl boyunca Kürtün çayının taşıdığı ince malzemelerin akarsuların yayıldıkları alanlarda birikmesi sonucunda oluşan verimli tarım arazileridir. Toprak etüt haritalarında bu kısımda yer alan topraklar derin profilli, alüvyal özellikte ve 1.sınıf sulu tarım arazisi olarak yer almaktadır. Bir diğer ifade bu toprakların büyük kısmı dikili sulu mutlak tarım arazisidir. Kürtün çayı vadisinde her türlü meyve ve sebzenin üretilmesine uygun bu alanların tarım dışına çıkarılarak imara açılması 5043 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanununa göre de uygun değildir."

ÜRETİCİYE DESTEK ÇAĞRISI 

Girdi maliyetlerinden dolayı üreticinin zor durumda kaldıklarından dolayı arazilerinin yapılaşmaya açılmasını talep ettiklerini iddia eden Bayzat, "Atakum ve İlkadım ilçe sınırları arasında kaldığını, Ankara karayolu kenarında, doğusu ve batısının yapılaşmaya açılmış olduğunu görmekteyiz. Kürtün vadisi konumu itibariyle yapılaşmanın tüm baskılarını üzerinde hissetmektedir. Kürtün vadisinde tarımsal faaliyetle uğraşan çiftçilerimiz yeterli tarımsal geliri elde edemediklerinden ve yapılaşma baskıları nedeniyle arazilerinin imara açılmasını talep edebilmektedirler. Samsun'un başta Deveci Armudu ve şeftali olmak üzere muhtelif meyveliklerin bulunduğu vadinin imar rantına karşı korunması için çiftçilerimize hibe şeklinde girdi desteği verilmesi gerekmektedir" dedi.

TABAN SUYU YÜKSEK 

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerle, taban suyu yüksek tarım alanlarına yapılan yapıların büyük çoğunluğunun yıkıldığını ve çok sayıda vatandaşın hayatını kaybettiğine dikkat çeken Bayzat sözlerine şunları ekledi:  "Kürtün Vadisi de dere kenarında yer alan ve taban suyu yüksek olan bir konumdadır. Kürtün vadisinin imara açılması, meydana gelebilecek bir depremde zemin sıvılaşması nedeniyle telafisi mümkün olamayacak sonuçlar da doğurabilecektir. Kürtün çayı vadisinde yer alan mutlak tarım arazilerinin korunması amacıyla tarımsal faaliyette bulunan çiftçilerimize hibe şeklinde girdi desteği verilmeli, yapılaşmaya yönelik imar planlarının Samsun ilinde depreme dayanıklı zemini bulunan bölgelerde yoğunlaştırılması gerektiği düşünülmektedir."

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.