Yapay zeka, günlük yaşamda birçok soruya yanıt verebilirken, geleceğe yönelik rastgele olayları tahmin etme konusunda sınırlıdır. Robot ve yazılım şirketi yönetim kurulu başkanı Mustafa Mertcan, NTV’deki Dijital Beyin programında bu konuya açıklık getirdi. Mertcan, "Yapay zeka, veriler üzerinden analiz yaparak geçmişe yönelik tahminlerde bulunabilir. Ancak Milli Piyango gibi tamamen rastlantısal ve şansa dayalı bir olayı bilmesi mümkün değil" dedi. Bu cevabı verirken şu nedenleri sıraladı;

1. RASTGELELİK VE ŞANSA DAYALI SİSTEMLER

Milli Piyango çekilişi, tamamen rastgele bir süreçle çalışır. Bu süreç, insan müdahalesi olmadan makinalar aracılığıyla gerçekleştirilir. Yapay zeka, rastgele sayıların oluşturulmasını etkileyebilecek herhangi bir desen veya veri olmadığında tahmin yapamaz.

2. VERİYE ERİŞİM GEREKLİLİĞİ

Yapay zeka, belirli bir soruya yanıt vermek için geçmiş verilerden veya desenlerden yararlanır. Ancak piyango numaralarının geçmiş çekiliş sonuçları gelecekteki sonuçları etkileyen bir faktör olmadığı için bu veriler bir anlam ifade etmez.

Emeklilere promosyon jesti! Aralık ayında verilecek para netleşti Emeklilere promosyon jesti! Aralık ayında verilecek para netleşti

3. ETİK VE YASAL SINIRLAMALAR

Milli Piyango gibi sistemlerin güvenliği ve şeffaflığı için etik kurallar uygulanır. Bu nedenle, yapay zekanın böyle bir sisteme erişim sağlaması ve sonuçları manipüle etmesi mümkün değildir.

“600 MİLYON TL'LİK İKRAMİYE SADECE ŞANSA BAĞLI”

Mertcan, büyük ikramiyenin rastlantısal doğasını vurgularken, "Yapay zeka piyango numarasını tahmin edemez çünkü tahmin edilecek bir desen yok" ifadelerini kullandı. Ayrıca bu durumun, yapay zekanın rastgelelik karşısındaki temel sınırlamalarından biri olduğunu söyledi.

"TAMAMEN ŞANS! İSTATİSTİKLE AÇIKLANACAK BİR DURUM DEĞİL"

Ama piyango ayrı bir konu. Çünkü orada tamamen şans. Yani eğer düzgün yapılıyorsa her şeyi piyangonun mümkün değil. Yani milyar tane farklı şekilde çekilir, o gün adam birisi çekiyorsa ya da makinenin bir yerine bir şey sıkışır, değişir yani. O hani istatistikle açıklanacak bir durum değil tam olarak"

YAPAY ZEKA NERELERDE İŞE YARAYABİLİR?

Konuyla ilgili olarak sözlerini sürdüren Mertcan, “Nerede işe yarayabilir? İstatistiki bilginin toplandığı yerlerde işe yarayabilir. Ama onlar da piyango değil. Yani işte at yarışı... Şimdi ben at yarışını öyle oynayın demiyorum tabii ama yani günün sonunda istatistiki bilgi elde edebileceğimiz bazı veriler varsa yapay zekaya biz bu istatistiki bilgileri verip de karşılığında bazı sonuçlar bulabiliriz doğru yanlış ya da yüksek oranda doğru diyebileceğimiz, yüksek ihtimal diyebileceğimiz sonuçlar elde edebiliriz” ifadelerini kullandı.
 Yapay zeka, şansa dayalı sistemler üzerinde etkili olamaz ve büyük ikramiye gibi rastlantısal olayları tahmin etme kabiliyeti yoktur. Ancak bu, yapay zekanın diğer alanlarda devrim yaratabilecek bir teknoloji olduğu gerçeğini değiştirmez. Şansa dayalı işler için ise tek gerçek, şansın kendisi olmaya devam edecek gibi görünüyor.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

Kaynak: KAMU SON HABER