-HASSASİYET GÖSTERİLMESİ GEREKİYOR

İmar planlarının meclis gündemine alınmadan önce birçok kurumun görüşlerinin alındığını fakat hassasiyetle incelenmediğini düşündüğünü belirten Gazi Belediyesi Kurucu Başkanı İnşaat Mühendisi Vedat Yılmaz, "Samsun'da ana olan 1/100.000'lik dediğimiz planla oynanmaması gerekir. Ama yıllar içinde defalarca oynanıyor. Onlarda da belediye meclisleri yetkilidir. Büyükşehir Belediye Meclisi üyeleri ayrıca seçilenler değil, 17 ilçeden gelen meclis üyeleriyle oluşuyor. Böyle olunca plan Atakum'la ilgili bir konuysa uzaktaki ilçelerin üyeleri bu işe yeteri kadar ilgi gösteremeyebiliyor. Önceden imar planı olmayan bir yere imara açılacaksa, 13-14 ayrı kurumdan görüş alınıyor. Konutun yerleşime açılıp açılmayacağıyla ilgili bir sakınca var mı yok mu o kurumlardan görüşler alınır. Tamamının uygun görmesi halinde, plan meclis gündemine alınır. Kurumlar hassasiyetle üzerinde duruyor mu endişelerim var. O bölgelerin muhakkak zemin etütleri yapılıp oraların gerçekten yerleşime açılıp açılmayacağının uygun olup olmadığının irdelenmesi gerekiyor" dedi.

-ORTAK KARAR VERME SÜRECİ

Yılmaz, Gazi Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde plan oluşturulurken tüm meslek odalarının görüşünün alındığını vurgulayarak şunları söyledi:

"Ben belediyede olduğum dönemde, bizim bölgemizin çok büyük bir kısmı plansızdı. Meclis üyelerimizin çoğu teknik arkadaşlardı. O dönemde planlama yaparken, meslek örgütlerinin görüşünü alarak, sürece katarak beraberce karar verdik. Zorunluluk olmadığı halde Gazi Belediyesi'ne gelen her proje, mesleki denetimden geçmiş halde gelecek dedik. Onu da uyguladık. Maalesef son yıllarda merkezi otoritenin baskıları oldu. Belediyelere 'sen mesleki denetimli proje isteyemezsin' diyerek zorladılar. Orada odalar işlevsiz hale getirildi. Şu anda günümüzde herhangi belediye bana gelecek projeler, ilgili meslek odasının kontrolünden sonra gelsin diyemiyor. Seni cezalandırırım diyor. Böyle bir şey olabilir mi?" 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.