Antalya Valisi Münir Karaloğlu, 2023 FIBA Basketbol Dünya Kupası’na aday şehir olan Antalya’ya gözlem için gelen heyeti makamında kabul etti. Vali Karaloğlu, “Cumhuriyetimizin 100. yılında Basketbol Dünya Kupası’na ev sahipliği yapmak bizi mutlu eder. Antalya olarak biz hazırız” dedi.

Antalya Valisi Münir Karaloğlu, 2023 FIBA Basketbol Dünya Kupası için Antalya’ya spor tesislerini, konaklama yerlerini ve şehri inceleme amacıyla gözlemci olarak gelen FIBA Dünya Kupaları Direktörü Lubomir Kotleba ile Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) Genel Sekreter Yardımcısı Emin Balcı ve TBF Operasyon Müdürü İbrahim Erkan’ı makamında kabul etti.

Karaloğlu: “100. yıl coşkumuzu taçlandıralım”

Konuklarına 2023’ün ülkemiz için çok önemli bir tarih olduğunu belirten Vali Karaloğlu, “FIBA Basketbol Dünya Kupası çok önemli bir organizasyon. Türkiye’nin çok önemli bir tarihinde dünyanın çok önemli bir organizasyonun Türkiye’de olması bütün milletimizi çok mutlu eder. Antalya’nın aday şehir olması için Antalya Valiliği olarak FIBA’ya bir davet mektubumuz olmuştu. Türkiye organizasyonu aldığında Antalya’nın da bu organizasyonun bir parçası olmak istediğini buna hazır olduğumuzu daha önce belirtmiştik. Bay Kotleba’da gezdiğinde görecektir. Bir yıl önce hizmete açtığımız Türkiye’nin seyirci kapasitesi bakımından en yüksek salonlarından birine sahibiz. 10 bin koltuğu olan bir salonumuz var” dedi.

“Antalya dünyada bu işi en iyi yapacak şehirlerden bir tanesi”

Lubomir Kotleba’nın daha önce Antalya’ya geldiğini ifade eden Vali Münir Karaloğlu, Antalya’nın sadece salonuyla değil, turizm alt yapısı, şehrin alt yapısı, konaklaması, vatandaşlarımızın turizmi bilmesi ve yabancıyla iletişimi götürmesi açısından da dünyada beklide bu işi en iyi yapacak şehirlerden bir tanesi olduğunu söyledi. Karaloğlu, “2 havaalanı, bir milyona yakın yatak kapasitesi ve sıcakkanlı insanlarıyla 2023 Basketbol Dünya Kupası’na Antalya hazır. Tabi bu iki havaalanına dünyada 240 noktadan direk uçuş yapılmaktadır. Yılda ortalama 12 milyon turistin geldiği ve 2023 yılında 20 milyon turisti hedefleyen bir şehir olma özelliğiyle Antalya’nın bu organizasyonu istediğini ve hazır olduğunu belirtmek istiyorum. 2010’da bu organizasyonu çok başarılı bir şekilde gerçekleştirdik. Bir ay önce Avrupa Basketbol Şampiyonası’nı düzenledik. Avrupa Basketbol Liginde Türkiye çok önemli bir yere geldi. Türk Hava yolları Avrupa Basketbol Liginin sponsorluğunu yapıyor. Türkiye’nin basketbol verdiği bu değer ve gayretten ötürü FIBA tarafından desteklenmesi ve ödüllendirilmesi gerekir diye düşünüyorum” diye konuştu.

Kotleba: “Antalya’da değişim oldukça etkileyici”

1989’da FIBA’ya katıldığını belirten FIBA Dünya Kupaları Direktörü Lubomir Kotleba ise, “O dönemler Türkiye’de büyük değişikliklerin olmaya başladığı, hem hayatın hem de sosyal yaşamın, yatırımın değiştiği dönemdi. Antalya’yı geçen bin yılın sonunda ziyaret etmiştim. O dönemde ufak potansiyeli olan ama tam olarak ortaya çıkmamış çok güzel plajları olan, birkaç oteli bulunan ve turistlere çok iyi hizmet vere bir şehir olarak tanıdım. Bu süre zarfında 3-4 defa daha Antalya’ya geldim ve her geldiğimde gördüğüm değişiklerden olumlu etkilendim. Bu değişim sadece şehri değil sporu ve basketbolu da etkiledi Antalya’da” dedi.

“Çok aradım ama Türkiye’de kusur bulamadım”

Organizasyon yeteneği olarak dünyada özellikle Avrupa’da sizinle beraber sayabileceğim belki birkaç ülke var diyebilirim diyen Kotleba, “Bence dünyada sizin kadar iyi organizasyon yapan çok az ülke var. Dürüst olmak gerekirse şampiyonayı Türkiye’ye verdiğimizde huzur içinde uyuyabiliyoruz. Ben Turizm endüstrisinden geliyorum. Dünyada Türkiye kadar üst seviye otel ve tesise sahip başka bir ülke aklıma gelmiyor. Türkiye katıldığı her adaylık sürecinde en iyi hazırlığı yapan, en kaliteli servisi veren ve en iyi sunumları gerçekleştiren ülke olarak öne çıkıyor. Bunu kimseden gizleyemeyiz bu çok aleni bir gerçek. Ek bir bilgi vermek gerekirse ben rapor verenim ama son kararı veren değilim. Burayı ziyaretimin ardından yazacağım raporun çok olumlu olacağına inanabilirsiniz. Hatta geldiğimden beri kusur bulmaya çalıştım ama inanın eksik veya yanlış bir şey, bir kusur bulamadım. Yazacağım rapor çok olumlu olacaksa da 4 aday ülke var ve her zaman verilen kararlar gerçeklerle örtüşmüyor. 9 Aralık’ta ki seçim sürecinde Türkiye’nin en üst adaylardan olacağı çok alenidir ama sonuç ne olursa olsun basketbol camiasının yararına olacaktır. Burada sizinle karşılıklı oturuyor olmamız devletinizin bu işin ne kadar arkasında ve destekçisi olduğunu gösteriyor. 100.yıl kutlamalarını bu organizasyonun taçlandıracağından da çok eminim” diye konuştu.

FIBA, 2023 Basketbol Dünya Kupası için Avrupa, Asya ve Güney Amerika‘dan toplam 7 ülkenin ev sahipliği için aday olduklarını açıkladı. Türkiye ve Rusya bu önemli organizasyona tek başına ev sahipliği yapmak için FIBA’ya tekliflerini sunarken, Japonya ve Filipinler ile Arjantin ve Uruguay ise ikili ortak organizasyona aday oldular. 2023‘e ev sahipliği yapacak ülke ya da ülkeler, 9 Aralık’ta gerçekleşecek yıl sonu toplantısında açıklanacak.