Güncel

Uzmanlar uyarıyor! Açık alanlarda kene tehlikesine dikkat

Havaların ısınmasıyla birlikte, vatandaşlar açık alanlarda piknik gibi organizasyonlarla buluşmaya başladı ancak uzmanlar kene tehlikesine yönelik uyarılarda bulundu.

Abone Ol

Uzmanlar, tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, kenelerin vücuda girmesini önlemek amacıyla mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmesi konusunda uyarılarda bulunurken, Öte yandan pantolon paçaları çorapların içerisine sokulması gerektiğine ve kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmesi gerektiğine dikkat çekmektedir.

KENEYE İLK MÜDAHALE NASIL OLMALI?

Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde kişi kendisinin ve çocuklarının vücudunda (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası dâhil) kene olup olmadığını kontrol etmeli, kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden çıplak el ile dokunmamak şartıyla vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak uygun bir malzeme ile (bez, naylon poşet, eldiven gibi) çıkarmalıdır.

Hekimler, şahısın keneyi çıkaramadığı durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurması konusunda uyarılarda bulunmaktadır. Öte yandan kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacağına da dikkat çekilmektedir.

NASIL BULAŞIR?

Bunun yanı sıra hastalık viremik dönemdeki hayvanların veya hasta kişilerin kan, doku, vücut çıkartılarına korunmasız temas sonucunda da bulaşabilmektedir.
İnkübasyon süresi kene tutunmasından sonra genellikle 1-3 gün, en fazla 9 gün olabilmektedir. Enfekte kan, vücut sıvısı ve diğer dokularla temas sonrasında 5-6 gün; en fazla ise 13 gün olabilmektedir.

İHA

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.