AYDIN'ın İncirliova İlçesi Hacıaliobası köyünde, 400 dönüm alanda nar üretimi yapan köylüler bekledikleri verim ve fiyatı bulamayınca ağaçları söküp kışlık odun yapmaya başladı. Toptan fiyatın 30 kuruşa kadar düştüğünü söyleyen üreticiler, "Marketlerde fiyat 2-3 lira, biz de şaşkınız" dedi.
Daha fazla gelir umuduyla 10 yıl önce hicaz cinsi nar üretemine başlayan Hacıaliobası köylüleri son yıllarda umduğunu bulamadı. Hem fiyattan hem verimde hayal kırıklığına uğrayan köylüler nar ağaçlarını sökmeye başladı. İncirliova Ziraat Odası Başkanı Ali Kaykı, "Son birkaç yıldır dalındaki narın kilogram fiyatı, 30 kuruşa kadar düşüyor. Narın para etmesi için soğuk hava deposu olması gerekiyor. O da yok. Dışarıda da fazla bekletemiyoruz. Çünkü çok çabuk bozulabilen bir ürün. Çiftçiler emeğinin karşılığını alamadığı için nar ağaçlarını kökünden söküyor. Motorlu testereyle de odun haline dönüştürerek, kış aylarında yakacak olarak kullanacaklar. Bizim tarlada 30 kuruşa sattığımız narın market reyonlarında 2 veya 3 liraya satıldığını görünce biz de şaşırıyoruz" dedi.
Bilgi yetersizliği yüzünden ürünün kalitesinin de düştüğünü söyleyen Kaykı, "Çiftçiler narın çiçek açma döneminde ilaçlama yapmıyor. İlaçlama düzenli olmadığı zaman nar dalında çürümeye başlıyor" dedi. Ağaçlarını kesen üreticilerden Tufan Özkan, çiftçinin yaşam koşullarının her geçen gün zorlaştığını, şansını başka üründe deneyeceğini söyledi.

FOTOĞRAF