Türkmenistan Turizm Devlet Komitesi’ne bağlı otel çalışanlarından ve Aşkabat Turizm Meslek Lisesi öğrencilerinden oluşan iki yarışma ekibi, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) destekleriyle Antalya’da katıldığı 3. Uluslararası Housekeeping Olimpiyatları’nda Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü.
TİKA ile Türkmenistan Turizm ve Spor Devlet Komitesi arasında Türkmenistan’ın Avaza bölgesinde yürütülen Turizmin Geliştirilmesi Projesi kapsamında uygulama protokolü imzalanmıştı. Protokol kapsamında anılan turizm bölgesindeki otel ve tesislerin ve burada çalışan idari personel, servis elemanları, üst düzey yöneticiler ve yine aynı bölgede bulunan turizm okulu öğrencilerinin kapasite ve tecrübelerinin artırılmasına yönelik Türkiye ve Türkmenistan’da çeşitli teorik ve pratik eğitimler gerçekleştirilmiş, 2014 yılı sonu itibariyle eğitimlere bin 788 kişi katılmıştı. Alınan eğitimlerin ardından geçen yıl 25. Antalya Anfaş Otel Ekipmanları Fuarı’na ve 23-24 Ocak 2014 tarihlerinde OTED Alanya Uluslararası 2. Housekeeping Olimpiyatları’na katılan Türkmenistan Turizm Meslek Lisesi öğrencilerinden ve otel çalışanlarından oluşan takımlardan Türkmenistan Turizm Meslek Lisesi takımı 2. olmuştu.
Türkmenistan’dan Turizm Meslek Lisesi öğrencileri ve otel çalışanlarından seçilen 5’er kişilik iki takım, bu yıl Antalya’da düzenlenen Oted Alanya Uluslararası 3. Housekeeping Olimpiyatları ve Antalya Anfaş Otel Ekipmanları Fuarı’na katıldı. Hotel Kat Hizmetleri Eğitimi ve Dekorasyonu Derneği (HOTED) Alanya Derneği, Adnan Menderes Üniversitesi Didim Meslek Yüksekokulu ve TOLKAR tarafından düzenlenen 3. Uluslararası Housekeeping Olimpiyatları, hızlı ve standartlara uygun yatak yapımı, elektrikli süpürge ile hızlı süpürme, mopla hızlı temizleme, mumya adam, basket atma ve havlu katlama olmak üzere altı kategoride gerçekleştirildi. Türkmenistan Turizm Meslek Lisesi öğrencileri ile Aşkabat’taki otel çalışanlarından oluşan takımlar, olimpiyat yarışlarında Jüri Özel Ödülü kazandı.
OTED Alanya Derneği Kurucu ve Onursal Başkanı Hakan Halit Yeni yaptığı konuşmada, kardeşliği pekiştirdikleri ve yarışmaya renk kattıkları için Türkmenistanlı katılımcılara teşekkür etti. Yarışmaları başarıyla tamamlayan Türkmen heyeti Türkmenistan’a döndü.