Türkiye’nin deprem kuşağında yer alan bir ülke olduğu gerçeği Kahramanmaraş depremi ile bir kere daha gün yüzüne çıktı. Ülkeyi neredeyse boydan boya kaplayan Kuzey, Batı ve Doğu Anadolu fay hatları nedeniyle yurdun pek çok farklı bölgesinde depremler meydana geliyor. Uzmanlar özellikle İstanbul’daki olası bir depreme karşı uyarıda bulunuyor. Peki, hangi şehirlerde fay hattı yok? Türkiye’de nerede deprem riski daha az? İşte Türkiye’de deprem riski olmayan iller ve ilçeler…

TÜRKİYE DEPREM RİSKİ HARİTASINA GÖRE 5 BÖLGEYE AYRILDI 

AFAD yayınladığı deprem risk haritasına göre Türkiye’yi 5 bölgeye ayırdı. Buna göre 1. Bölgedeki iller en büyük deprem riskini taşırken, 5. Bölgedeki iller ise en düşük deprem riskine sahip.

TÜRKİYE’DE DEPREM RİSKİ OLMAYAN İLLER VE İLÇELER

KIRIKKALE 

Kırıkkale’nin Delice ilçesinde, saat 03.49 sıralarında 3,7 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti ancak fay hattına uzak şehirlerimizdendir.

BARTIN 

Bartın’da son büyük deprem yine 6.6 ile 1968’de yaşanmış, 29 kişi hayatını kaybetmişti.

NİĞDE 

Tamamı 4 ve 5. derece olan Niğde Türkiye'de depreme karşı en güvenilir yerlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Niğde'de ise en güvenilir ilçe ise 5. derece risk bölgesinde yer alan Altunhisar.

GİRESUN 

Dördüncü derece riskli bölgede bulunan Giresun'da Keşap, Piraziz, Eynesil, Görele, Tirebolu, Çanakçı ilçeleri en risksiz yerler arasında.

ZONGULDAK 

Zonguldak merkez ve çevresiyle Ereğli, Alaplı, Kozlu, Kilimli, Çaycuma, Devrek ve Gökçebey ilçelerinde merkez üssü olarak büyük salınımlar görülmemiştir.

KARAMAN 

Beşinci derecede bulunan yani Türkiye'de deprem riski en düşük olan illerden biri olan Karaman'da bulunan ilçelerin tamamına yakını 5. derece iken sadece küçük bir kısmı 4. derece olarak karşımıza çıkıyor.

NEVŞEHİR 

Deprem riskinden uzak olan Nevşehir 4. deprem kuşağında yer alıyor. Nevşehir'de yaşanan en büyük deprem 27 Mayıs 1900 yılında 4.3 büyüklüğündeydi. 1900 yılından sonra 4 üzerinde büyüklükte başka bir depreme rastlanılmamış.

KASTAMONU 

Depremlerin büyük bir çoğunluğu Kastamonu’nun güneyinde Kuzey Anadolu Fay Zonu, Dodurga fayı, Eldivan - Elmadağ tektonik kaması, Merzifon fayı ve Taşova - Çorum fay zonu üzerinde meydana gelmiştir.

ARTVİN 

2, 3 ve 4. derece bölgeleri içerisinde barındıran Artvin Türkiye geneline bakıldığında orta ve az riskli bölge olarak biliniyor, yine de sahil kesimleri 2. derece risk taşıyor.

TRABZON 

Neredeyse şehrin tamamı 4. derece risk bölgesinde olduğu için Trabzon da depreme karşı güvenilir yerler arasında bulunuyor. Of, Arşin, Araklı, Akçaabat, Maçka gibi diğer ilçeler de depreme karşı güvenilir.

ANKARA 

4. bölgede yer alan Ankara düşük riskli şehirler arasında bulunuyor. Etimesgut, Yenimahalle, Mamak ve Polatlı ilçeleri de Ankara'nın en risksiz bölgelerinde yer alıyor.

KIRKLARELİ 

Kırklareli de fay hattına uzak, 4. derece riskli bölgede yer alan illerimizdendir.

AKSARAY 

En risksiz ilçeleri Güzelyurt ve Gülağaç olan Aksaray da 5. derece deprem bölgesinde yer alan Türkiye'de deprem riskinin çok düşük olduğu bir il.

KIRŞEHİR 

En tehlikesiz il olan Kırşehir 1996'da en tehlikeli bölgelerden biri olarak görülüyordu. Son deprem haritasında yaşanan değişiklik ile Kırşehir en risksiz iller arasında yerini aldı.

KONYA 

Düzlükleri ile bilinen Konya'da 4 ve 5. bölgede yer alıyor. Bazı bölgelerin zemini alüvyon olmasından dolayı 1. dereceye kadar giriyor. Ilgın, Akşehir, Tuzlukçu gibi bölgeleri 1. dereceyken diğer bölgeleri 3-4 ve 5. bölgede yer alıyor.

MARDİN 

Orta dereceli risk bölgesinde yer alan Mardin'in Mazıdağı ve Kızıltepe ilçeleri güvenilir.

EDİRNE 

Genel olarak il bazında baktığımızda depreme karşı güvenilir bir yer olan Edirne Kaleiçi bölgesindeki yapılaşmalar hariç depreme dayanıklı olarak görülüyor. Saroz Körfezi hariç Edirne'nin diğer bölgeleri güvenilir.

RİZE 

Dördüncü risk bölgesinde yer alan Rize İzmir depreminden sonra 3.bölgeye yükseldi ve risk arttı. Ama yine de diğer illere göre baktığımızda güvenilirliğini koruyor. 1999 depreminden önce yapılan binaların gözden geçirilmesi gerektiği de uzmanlar tarafından bildiriliyor.

SAMSUN 

Ülkemizdeki en büyük depremleri üreten ve dünyanın en önemli faylarından biri kabul edilen Kuzey Anadolu Fayı Samsun il merkezine kuş uçuşu ortalama 55 km. mesafede şehrin güneyinde yer almaktadır. 26.11.1943 yılında üretmiş olduğu Ladik merkezli 7.2 magnitüdlü deprem Samsun ili ve çevresine büyük zararlar vermiştir.

SİİRT 

Siirt tarihsel ve aletsel dönem depremleri incelendiğinde sismik açıdan çok da hareketli olmayan iller arasında yer almaktadır. Siirt’te en son yaşanan büyük deprem1884 yılında Pervari bölgesinde 6.1 şiddetinde meydana gelmişti.

SİNOP 

Türkiye Deprem Bölgesi Haritası'na göre 5.bölgede yani en az riskli bölgede yer alan Sinop'ta en son 2019 Aralık ayında 1.7 büyüklüğünde deprem oldu. Genel olarak deprem bölgesi olmayan Sinop oldukça güvenli bir şehir. Olası bir depremde yüksek risk arz eden ilçeleri ise Boyabat, Durağan ve Saraydüzü.

YOZGAT 

Yozgat sınırları içinde, deprem üretecek herhangi bir aktif fay hattının bulunmadığı, bu nedenle merkez üssü Yozgat olan yıkıcı bir depremin yaşanmasının söz konusu olmadığı biliniyor.

ANTALYA 

Antalya’ya en yakın fay hattı Burdur Gölü civarı ile Fethiye’nin kuzeyinde yer alıyor.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.