Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Bafra Ovası'na yapılması planlanan ve mahkemece yürütmeyi durdurma kararı verilen Sebze ve Meyve Hali projesiyle ilgili üreticiler, siyasiler ve Ziraat Mühendisleri Odası yaptıkları basın açıklamasında; alanın imara açılamayacağının 52 sayfalık bilirkişi raporunda belirtildiği hatırlatıldı. 

52 SAYFALIK RET RAPORU VAR

Üreticilerin, Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin tarım arazisine yapmak istediği hal binasına tepkisi sürüyor. Bafra’nın Türbe Mahallesi’nde çiftçilik yapan Fehmi Şahin, "İmara açılan bu topraklar, son derece verimli olup, Türkiye tarım istatistiklerinde, 2017 verileri de dahil ilk sıradadır. Aynı zamanda bu bölge, sit alanında olup, dere yatağı niteliğindedir. İmara açılması kesinlikle doğru değildir. Dünyada şu anda nesli tükenmekte olan 25 kuş türünün yaklaşık 16 tanesi bu bölgede görülmektedir. 28 Aralık’ta bölgeye gelen bilirkişi heyeti, ovanın en değerli olan bu topraklarının hiçbir şekilde imara açılamayacağına dair tam 52 sayfalık ret raporu yayınladı. Bilimsel raporu yok ve hiçe sayarak aklı ve bilimi yok edemezsiniz. Belediyenin yapmış olduğu bu hatadan derhal dönmesini istiyoruz" dedi.

GÖZYAŞLARIYLA HAYKIRDI

Türbe mahallesinde çiftçilik yapan ve gözyaşlarıyla yetkililere seslenen 75 yaşındaki Melahat Genç de, "Dört tane ürün alıyoruz biz buradan. Acaba ne yiyeceğiz, ne içeceğiz? Ben en çok onu düşünüyorum. Bile bile yapıyorlar burayı, canım sıkılıyor çocuk çoluğa. Çok canım sıkılıyor. 75 yaşıma geldim, nerede karnımı doyurayım? Yazık değil mi bana? Ben, dört tane ürünü alınca gençleşiyorum. Rahatsız etmesinler bizi. Ekmek kavgasındayız biz. Biz, kimseyle uğraşmayız. Topraklarla uğraşıyoruz biz" diye konuştu.    

"BURAYA HAL YAPILMASI CİNAYET OLUR"

Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hava Yurduseven Bayzat, şöyle konuştu: “Ziraat Mühendisleri Odası olarak bizim de davamız var. En son 28 Aralık’ta bilirkişilerin yaptığı tespitlerde tamamen bu yerlerin tarım arazisi olduğu, imara açılmaması gerektiği yönünde, ziraat mühendislerinin açmış olduğu davada karar vermişlerdir. Ancak şu anda hukuki süreç devam etmektedir. Belediye temyize göndermiştir. Fakat bence buranın yapılması cinayettir.”

ÜRETİCİNİN YANINDAYIZ

CHP Samsun Milletvekili Adayı Murat Çan da üreticilerin mücadesinin yanında olduklarını belirterek şunları söyledi: “Türkiye’nin verimli ovalarından Bafra Ovası’nın tam ortasında, Kızılırmak’ın yanında ve en verimli arazinin, yılda 3-4 kez ürün alınabilecek bir arazinin imara açılması hukuksuzluğunun tam karşısında bulunmak için buradayız. Konuyla dalga geçer gibi Türkiye'nin en verimli tarım topraklarına ithal bakan olarak Ticaret Bakanı'nı göndermesi fikri, buradaki köylülerimizin hakkını vermek ve tespit etmek yerine yaptıkları hukuksuzlukların, haksızlıkların devam edeceği işaretini bize göstermektedir. 3-4 kez ürün alınan bir yerde illaki sebze meyve hal inşaatı gereklidir ama bunun için en uygun yeri inşaat mühendislerinden, ziraat mühendislerinden ve yöre halkından alınacak bilgi ve fikirlerle yerine getirilmesi kararını destekliyoruz."

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.